Dook de folky concertserie Folk This! van het Rotterdamse Rotown met Grayson Capps in december nog in de zuidelijke staten van Amerika, deze maand zoeken ze het duidelijk hogerop en verkennen ze het geluid uit de Appalachen, waar uiteindelijk een boel vooruitstrevende muziek haar oorsprong kent. Dinsdag 17/1 treden in Rotown op: Freakwater (US) + The Zincs (US). Ze staan ook op 15/1 in de AB Brussel en maandag 16/1 in Paradiso Amsterdam.

freakwater
Freakwater

Freakwater is één van de grondleggers van de hedendaagse alt-country scene. Het Thrill Jockey label uit Chicago vormt daarbij hun uitvalsbasis wat, zoals wellicht bekend, ook het thuishonk vormt voor meer experimentele acts als Tortoise, Sea And Cake en Califone. Laatstgenoemden leverden dan ook een belangrijke bijdrage aan het onlangs verschenen album ‘Thinking Of You' van Freakwater, waarbij des te meer duidelijk wordt dat deze band er een geheel eigen kijk op nahoudt waar het aankomt op traditionelere stijlen als honky-tonk en bluegrass.

De meerstemmige, close harmony vocalen van Catherine Irwin en Janet Bean vormen nog altijd de basis van Freakwater en leiden de luisteraar mee langs prachtige scènes van onheil en verdriet. Opmerkelijk genoeg ontdek je tegenwoordig ook een soort van optimisme in de teksten, al gaan de meeste liedjes natuurlijk nog steeds over dood, verlies en andere trieste zaken.

The Zincs vormen het voorprogramma van de avond. Het is de nieuwe band van James Elkington, voorheen van de band Sophia. Ook The Zincs brengen hun cd's uit op Thrill Jockey en vormen tegelijkertijd de begeleidingsband van Freakwater.
Op de site van Freakwater, www.freakwater.net , zijn zeven nummers in vole lengte te beluisteren.

Zaal open 21.00, entree 6 euro (vvk). Zie ook: www.rotown.nl.