Het accordeon staat centraal tijdens de Klezmer & Zydeco Night op 21 januari in Landgraaf. Twee stijlen krijgen in Theater Landgraaf bijzondere aandacht: Klezmer, de Joodse muziek die wij vaak associëren met joodse bruiloften en feesten, en Zydeco, de absolute feestmuziek van het warme zuiden van het zwoele Louisiana in het zuiden van de Verenigde Staten.

Na een inleiding in het ontstaan, de geschiedenis en de verschillende uitvoeringen van het accordeon door Ron Janssen (bespeler, stemmer en reparateur), zorgt Fiddler on the Roof voor een intens, en af en toe melancholisch Klezmer concert. Daarna is het de beurt aan Les Chats Cadiens, die de "vrolijke tak van de Blues uit het zuiden" zullen laten zien en horen.
 
Fiddler on the Roof
Fiddler on the Roof bestaat uit vijf doorgewinterde Amsterdamse professionele musici. Ze traden onder meer op in het Concertgebouw in Amsterdam en Moskou, tot in Carnegie Hall te New York. Ze maakten een cd onder de naam "van Passie en Loon" en "Odessa Express" en traden overal op bij concerten en feesten maar ook bij officiële  gebeurtenissen. De groep heeft een groot repertoire van klezmer en jiddisch.

Les Chats Cadiens
Les Chats Cadiens sluit deze avond af met opwindende twosteps, swingende cajunwalsen en Creoolse moerasballads uit het diepe zuiden van Louisiana. Of zoals de bandleden zelf zeggen: de ‘vrolijke tak van de blues'. In deze groep hebben de leiders van drie toonaangevende Nederlandse cajun-, zydeco- en bluesgroepen hun muzikale ervaring en speelplezier nu samengebald. Het gaat om accordeonist Henk de Kat (vroeger La Blusa), zanger, bluesharpspeler en percussionist  Hans de Vries (voorheen Louisiana Radio) en gitarist Willem van Dullemen (Groovetones). Koos Koopmans doet als gast nog mee op de cajunfiddle. Les Chats Cadiens is vooral geïnspireerd door Clifton Chenier, nazaat van een slavenfamilie uit Louisiana, die zich rond 1960 ontpopte als een 'BB King op accordeon'. Hij mengde Afrikaanse bluesritmes door de blanke cajunmuziek. Zijn gepeperde mix noemde hij 'zydeco'.

Aanvang 20.30 uur  -  zaal open 20.00 uur. Entree 13,50 euro. Slechts 175 kaarten voorradig. Reserveren via: Theater Landgraaf, Kerkberg 4, 6374 ES  Landgraaf, tel. 045-5310929, fax. 045-5320455, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Organisatie: Stichting Wereldmuziek in Limburg.
Zie ook: www.theaterlandgraaf.nl, www.swil.nl.