Na haar gigantisch succes als ‘artist-in-recidence' op het festival Traces of Voices in Tilburg waar ze afgelopen week vier uitverkochte voorstellingen gaf, staat Cristina Branco vanaf vanavond weer op vijf podia in België. Echt uitgerust zal ze niet zijn. Maandag verzuchtte ze na het succes in Tilburg: "Ik ben doodop. Morgen ben ik thuis, dinsdag weer in Brussel. En ik had al zo'n drukke maand achter me."


In het Brabants Dagblad wordt de Portugese fado-zangeres, die zich niet enkel tot fado beperkt, luid geprezen. Enkel een programma-onderdeel waarin Branco popliedjes vertolkte stuit op kritiek. Ze zong die popliedjes van papier en miste zo het contact met haar publiek. Ze klonk daarbij mat en vooral ongeïnspireerd, constateert de krant. Dat gaf Branco nadien ook grif toe: "Ik haatte het zingen van die popstukken. Ik vind ze weliswaar mooi, maar dat wil niet zeggen dat ik ze ook wil uitvoeren. Het was gewoon slecht. De organisatie had erop aangedrongen ze te zingen. Ik vond het onbeleefd om te weigeren, maar ik doe het nooit, nooit meer," zo tekende verslaggever Rinus van der Heijden op uit haar mond.

De verslaggever constateert dat Branco daarmee heeft geleerd nee te zeggen. Nee, als ze nog eens wordt gevraagd popliedjes te zingen. Nee ook om een nieuwe draai aan haar carrière te geven. Branco: "Zo wil ik het niet langer. Ik word geleefd. Mijn programma voor de komende twee jaren ligt vast. Daar kan ik niet onderuit. Maar vanf nu ga ik ‘nee' zeggen. Ik wil geen artiest zijn, alleen maar zangeres. Een vrouw die expressief wil zijn en voor haar kind wil zorgen. Niet meer met platenmaatschappijen en de hele business onderhandelen. Ik wil niet langer mijn integriteit moeten bevechten."

Met het kwartet van Custidio Castèlo maakt ze nu een kleine tournee door Vlaanderen. Vanavond staat ze vanaf 20 uur in het CC Asse (02-466.78.21). De volgende vier concerten zijn 26/1, 20u, CC, Leopoldsburg (011-34.65.48); 27/1, 20u, CC, Maaseik (089-56.99.56); 28/1, 20u, De Schakel, Waregem (056-62.13.40); 29/1, 20u, De Spil, Roeselare (051-26.57.00)

Zie ook: www.cristinabranco.com