Mariza begint aanstaande zondag in ons land aan een serie van tien concerten, waarvan al de helft is uitverkocht. Ze wordt begeleid door Luis Guerreiro, Portuguese gitaar; António Neto, gitaar; Vasco Sousa, bas; Paulo Moreira, cello; Antonio Barbosa, viool; Ricardo Mateus, altviool; Joâo Pedro Ruela dos Santos, percussie.

In een zeer korte tijd is Mariza het nieuwe gezicht van de Portugese fado geworden. Met haar adembenemende voorstellingen en de sublieme vermenging van traditionele en originele gedichten met moderne composities, verleidt ze wereldwijd haar publiek. Ze geeft traditionele muziek een modern imago.

De recensies na haar recentste album Transparente - waarnaar haar komende tournee genoemd is - zijn wisselend. Volgens Saskia Törnqvist in Het Parool druipt bij Mariza de gevoelskitsch ervan af. Ton Maas vindt in de Volkskrant dat op Transparante de orkaankracht die Mariza kan ontketenen toch te zeer wordt getemperd door wat gladde arrangementen. Volgens Koen De Meester (De Morgen) is de muzikale verpakking soms iets te clean. Ben Ackermans verwacht in het Brabants Dagblad echter dat Mariza zal met dit album geen liefhebbers zal verliezen, maar er vermoedelijk wel een hoop bij gaat krijgen. Verdiend, want 'Transparente' is van grote klasse, zo schrijft hij. In ieder geval gaan veel mensen naar de concerten van Mariza toe. Die in Alkmaar, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Delft zijn al uitverkocht. Misschien vind je nog een plaatsje in Nijmegen, Enschede, Tilburg. Groningen of Leiden.

Hier de data van de Transparente Tour:
29 januari: De Vereeniging, Nijmegen: 024-3221100
30 januari: De Vest, Alkmaar = uitverkocht
1 februari: Th. Vrijthof, Maastricht = uitverkocht
2 februari: De Doelen, Rotterdam = uitverkocht
4 februari: Muziekcentrum, Enschede: 053-4858500
5 februari: 013, Tilburg: 013-4609502
7 februari: De Oosterpoort, Groningen: 050-3680368
9 februari: Vredenburg, Utrecht = uitverkocht
11 februari: Stadsgehoorzaal, Leiden: 071-5131704
12 februari: De Veste, Delft = uitverkocht

Op haar website zijn opnamen te bekijken van concerten die ze her en der gegeven heeft: www.mariza-online.net.