De griot Lamin Kuyateh uit Gambia geeft zondag 12/2 een voorstelling in Centrum de Born, Oude Bornhof 55 te Zutphen. Aanvang 12 uur.


Oude en nieuwe verhalen en liederen uit West-Afrika worden ten gehore gebracht op kora en n'goni (Afrikaanse harpen), djembé en bolombatu (bas). Angèle Jorna vertaalt de liederen en geeft uitleg over de instrumenten en de rol van de griot.

Lamin Kuyateh is griot, zanger, verhalenverteller, speelt kora, balafoon, djembé, ngoni, kamelengoni en bolumbatu. Hij vertelt muzikale verhalen en wijdt ons in in de wereld van sprookjes, liederen, geschiedenis en avonturen van het voormalig koninkrijk Manding (West-Afrika).

De rol van de griot was heel belangrijk in deze analfabete cultuur. De griot was eigenlijk een koninklijke boodschapper, zanger, entertainer, verhalenverteller, sprookjesverteller, nieuwslezer, geschiedenisleraar en rechter tegelijk. Hij was degene die het historisch besef en de trots van de stam levend moest houden. Lamin brengt o.a. muzikale verhalen: d.w.z. de muziek en de geluidseffecten vertellen het verhaal.

Kuyateh (1964) is een begenadigd kora-musicus. Hij is een griot (troubadour) uit Gambia en speelt al vanaf zijn zesde op dit 21-snarige instrument. De 16e-eeuwse kora komt oorspronkelijk uit West-Afrika en is een kruising tussen een harp en een luit. De kora is gemaakt van een grote halve kalebas waarover een koeienvel is gespannen. Naast koraspeler is Lamin Kuyateh ook zanger en percussionist. Hij geeft les aan het conservatorium in Amsterdam. Hij componeert zijn eigen liederen die veel over geschiedenis, politiek en opmerkelijke mensen gaan.

De entree bedraagt € 10,-. Scholieren betalen € 5,-. Plaatsen kan men reserveren via tel. nr. 0575-561409.