Zondag 12/3 in het Luxor Theater in Zutphen de zigeuner-muziekfilm SWING van Toni Gatlif en een optreden van Hajnali met Hongaarse muziek, zang en dans.

Het programma is georganiseerd door Odeon Podium Wereldmuziek in samenwerking met Stichting Béla Bartók en het Luxortheater. Om 12 uur draait de zigeuner-muziekfilm SWING van Toni Gatlif. Om 14.30 speelt het orkest HAJNALI Hongaarse muziek, zang en dans.

In de film SWING vertelt regisseur Toni Gatlif zijn verhalen over de verdwijnende zigeunercultuur in Frankrijk. Voor Gatlif is muziek een helende kracht en een universeel communicatiemiddel. In SWING wordt de jonge Max verliefd op een zigeunermeisje en de muziek van haar volk. Gatlif vertelt een multicultureel coming-of-age-verhaal, maar de zigeunerjazz domineert. Met de virtuoze swing-gitarist Tschavolo Schmidt.

Het orkest HAJNALI is goed voor meeslepende Hongaarse muziek, zang en dans. Het is de muziek die de componist Béla Bartók op zijn reizen tegenkwam en ontroerde. Ibolya Fülöp zingt eeuwenoude hartverscheurende Hongaarse volksliederen en demonstreert samen met haar partner Attila Gönczi verschillende Hongaarse dansen in traditionele kostuums.
De muzikanten van HAJNALI zijn in de leer gegaan bij verschillende zigeunerdorpsorkesten in Hongarije en Transsylvanië en hebben uit de eerste hand het vak geleerd en de bijbehorende mentaliteit meegekregen, vol schwung, drama, temperament en trots.
Samenstelling: Ibolya Fülöp (zang en dans), Attila Gönczi (dans), Ildikó Kertész (viool), Crispijn Oomes (viool), Roos de Graaf (kontra), Tjidde Hofstra (contrabas).
 
Het Luxor filmtheater is gevestigd aan de Houtmarkt 64 te Zutphen. Je kan reserveren via tel. 0575-513750. De combinatie muziek/film kost € 15,50. Kinderen en scholieren betalen € 9,50 voor een combi-ticket. Donateurs van Odeon Podium en van Luxor krijgen € 2,- korting. Scholieren kunnen ook betalen met CKV-bonnen. Je kunt de film of het concert ook afzonderlijk bezoeken voor € 6,50 resp. € 10,-.

Meer informatie en muziekvoorbeelden op www.speelman.nl/ensemble/Hajnali.