In Wereldmuseum Rotterdam / Theater de Evenaar treden 24 maart op Les Frères Guissé met pure en meeslepende klanken uit Senegal.

Les Frères Guissé is afkomstig uit de historische regio van Fouta, in Noord-Senegal waar de rivier de Senegal een rijke muzikale erfenis met zich meevoert. De kracht en de rijkdom van de muziek van Les Frères Guissé muziek liggen verankerd in het leven van de mensen die er wonen, in de geschiedenis en in de economie. Les Frères Guissé zingt vooral in hun moedertaal Pulaar en in het Wolof (de spreektaal van Midden Senegal en Dakar).

In de Pulaar cultuur, waar het kastensysteem nog steeds bestaat heeft iedere kaste zijn eigen muzikale identiteit, met een eigen stijl, structuur en dans. Zo is Pukaan de muziek van de vissers, Gambalaa de muziek van de jagers en Dillere die van de wevers. Les Frères Guissé put hun inspiratie uit deze rijke sociale structuur die vol zit met mystiek en symbolen.

De fascinerende muziek van Les Frères Guissé valt te typeren als een unieke samensmelting van Europese jazz- en geïmproviseerde muziek met de rijke West Afrikaanse volksmuziekcultuur. Door een eigen muzikale weg te kiezen is het geluid van Les Frères Guissé afwisselend en origineel.

In plaats van het rauwe ritme van de djembé als basis legt Les Frères Guissé vooral de nadruk op de melodie. De stemmen van Djiby en Cheik verweven zich met de gevoelige melodielijnen van hun gitaren terwijl Aliou op de achtergrond zijn verschillende percussie-instrumenten bespeelt. De drie broers zingen haarzuivere, meerstemmige songs over actuele thema's als de problemen in de landbouw, aids en de onderdrukking van vrouwen. Hun muziekstijl is authentiek en ongedwongen.
Bezetting: Djiby Guissé (zang en gitaar), Cheik Guissé (zang en gitaar), Aliou Guissé (percussie)
 
Vrijdag 24 maart, Aanvang: 20.15 uur, Entree: €10 / €8. Het Wereldmuseum Rotterdam / Theater de Evenaar vind je aan de Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam. Inlichtingen en reserveren:010-270 71 90 (bereikbaar di. t/m zo. van 10.00 tot 17.00 uur) www.wereldmuseum.rotterdam.nl/evenaar.html