De jonge Braziliaanse violiste/zangeres Renata Rosa geeft zondagmiddag 2 april een concert bij RASA in Utrecht.


Als er iemand aantoont dat Brazilië muzikaal meer te bieden heeft dan samba en bossa nova alleen, dan is het de jonge zangeres en violiste Renata Rosa. Renata Rosa werd geboren in São Paulo, maar verhuisde naar de stad Recife, waar ze zich stortte op de muzikale tradities van Pernambuco. Deze zeer arme deelstaat in het noordoosten van Brazilië is rijk aan muziekstijlen: maracatú van het platteland, afgeleid van oude krijgsdansen, côco met zowel Afrikaanse als Indiaanse wortels, cavalo marinho geïnspireerd op straattheater en forró, de dansmuziek uit Nordeste. Dans is onlosmakelijk verbonden met Renata's liederen en haar optredens zijn een feest voor oor en oog. Met behulp van haar rabeca (een kleine viool uit Nordeste) en begiftigd met een kristalheldere stem, blaast Renata nieuw leven in de vocale polyfonieën en traditionele ritmes en dansen uit de streek. Samen met rabeca-meester Seu Luis Paixão, en begeleid door percussie en verschillende Braziliaanse snaarinstrumenten als de viola, de cavaco en de bandola, onthult Renata Rosa nauwelijks bekend Braziliaans repertoire. Ver van clichés en commercie plaatst zij oude tradities in het heden en schenkt hen een tweede jeugd.

Renata Rosa- zang, rabeca (viool), percussie; Seu Luis Paixão - rabeca (viool); Leonilcio ‘Pepê' Da Silva - gitaren (cavaco, viola, bandola); Hugo Lins - bas; Lulu Araujo - zang; Lucas Dos Prazeres - percussie; Mestre Nico - percussie

Zondag 2 april, foyer open 14.00, aanvang concert 15:00. Entree € 15.-, kortingspas € 12.75. RASA-pas of U-pas € 9.- .
Wereldculturencentrum is gelegen aan de Pauwstraat 13 a te Utrecht. De Pauwstraat is gelegen in het centrum van Utrecht, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. De stadsbussen 2, 3, 4, 5, 8, en 11 stoppen bij halte postkantoor. De Pauwstraat is een zijstraat van de Oudegracht, tegenover de Rembrandtbioscoop. In verband met de verkeerscirculatie-regeling is de Utrechtse binnenstad, waar RASA zich bevindt, niet makkelijk per auto te bereiken. Bezoekers wordt aangeraden te parkeren in parkeergarages Vredenburg, Radboud, Stationsstraat en Moreelsepark. RASA is van daar maximaal tien minuten lopen.
Zie ook www.rasa.nl.