Drie vertegenwoordigers van de avantgardistische Finse free folk trekken komende dagen langs enkele podia in ons land en staan ook op een festival in Brussel. Het gaat om Islaja, Es en Kiila.

Hun muziek is klinkt zowel etherisch als experimenteel, trance-achtig en vervreemdend. Dit alternatieve genre vindt onderdak bij het Fonal label. Een groep als Avarus plaveide de weg, de nieuwste lichting groepen van het Fonal-label laat nu van zich horen. Fonal labeleigenaar Sami Sänpäkkilä is vooral bekend van zijn soloproject Es en de folkgroep Kiila.  

Als Es brengt Sänpäkkilä spannende elektronica met minimale middelen. Mysterieus gezang, enkele pianoaanslagen, field recordings en drones zijn de bouwstenen.
Kiila brengt progressieve folk met fluiten, percussie gong en tranceverwekkende samenzang. Kiila's muziek heeft live raakvlakken met de emotionele impact van Sigur Rós, al houdt Kiila het geluidsspectrum akoestisch.

Islaja betoverde afgelopen jaar met haar plaat Palaa aurinkoon, een diep in de blues, jazz en folk gewortelde plaat vol elementaire akkoorden, rudimentaire ritmes en folky mantra's. Billie Holiday, Captain Beefheart en Tom Waits bevolken haar muzikale universum. Haar Finse afkomst geeft haar een unieke stem binnen de free folk-beweging.

Di 4 april (zonder Es), K-RAA-K festival, Brussel
Wo 5 april 21 uur in het Seinwezen in Haarlem, als onderdel van het Toon Festival van het Patronaat. Het Seinwezen vind je aan de Kinderhuissingel 1j, 2013AJ Haarlem
Za 8 april 21 uur Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, 3512 GD Utrecht.
Zo 9 april 16:30 uur Paradiso, Amsterdam