De Koerdische wereldmuziekster Aynur geeft zaterdag 22 april een concert in de Adelberg in Lommel (B), net over de grens onder Eindhoven.

Aynur breng traditionele, nieuwe en populaire en Turkse muziek en zingt zowel in het Turks als het Koerdisch. Ze wordt alom gewaardeerd om haar solide stem. Ze is een gerespecteerd artieste en geldt als een exponent van de elegante muziekstijl die zich binnen het actuele Istanbul ontwikkelde. Als vocaliste werkte ze mee aan albums van Grup Yorum, Lutfu Guleykin en vele andere.

In 2002 realiseerde ze haar eerste eigen album ‘Seyvir'. In 2004 volgde ‘Kece Kurdan' (Koerdisch meisje) waarmee ze internationale erkenning verkreeg. Een jaar geleden maakte ze nog een korte tournee langs Nederlandse en Belgisch podia begeleid door Het Nederlands Blazersensemble. Nu komt ze voor een eenmalig concert naar Lommel met haar eigen band.

Aynur werd geboren binnen een Koerdisch gezin in het Turkse plaatsje Tunceli. Ze groeide op binnen een muzikale context. Muziek, dichtkunst en melodieën uit het verleden behoren dan ook tot haar dagdagelijkse bestaan. Muziek en dichtkunst zijn overigens vaste ingrediënten binnen de Koerdische cultuur.

In '92 verhuisde ze naar Istanbul en werd er geconfronteerd met een totaal andere muziekcultuur. Aynur verbrede er haar horizon en studeerde muziek en baglama (Turkse langhalsluit) aan de ASM Music School en volgde zangles bij Begüm Erdem en Askin Metiner.

Aynur (Koerdistan). Zaterdag 22 april 2006 - 20.15 uur. Toegang: € 12,75 / € 10,60 (-26 jaar & +3-pas). Cultuurcentrum De Adelberg Lommel, Adelbergpark 1, 3920 Lommel.

Zie ook: www.aynurdogan.net en www.ccdeadelberg.be.