Twee spectaculaire vocale tradities uit Afrika zijn te beleven bij RASA in Utrecht als daar zaterdag 22/4 optreden: Ngqoko Women's Ensemble + Djanet Touareg Ensemble


De muziektraditie van de Xhosa-bevolkingsgroep uit West-Transkei in Zuid-Afrika is zonder twijfel een van de meest markante van het Afrikaanse continent. De taal van de Xhosa is bekend door de clics, een culturele invloed vanuit de Khoi-San (Hottentotten) die meer dan 1000 jaar teruggaat. Het Ngqoko Women's Ensemble stamt uit het huis van de Xhosa-Tembu, waartoe ook Nelson Mandela behoort. De zangeressen produceren diepe basistonen met daarover een boventoonmelodie. Door de tong vooraan in de mond te plaatsen, zingen zij feitelijk twee melodieën tegelijkertijd. Zoals zoveel nomadische volken, maken de Xhosa geen gebruik van grote en spectaculaire instrumenten, maar zorgen handgeklap, voetgestamp, verscheidene handdrums en de mondboog uhadi, voor de begeleiding van de stemmen. Deze ogenschijnlijk eenvoudige instrumenten zijn moeilijk te bespelen en completeren de rijke en complexe muziektraditie die door musicologen lang is onderschat.

Het Djanet Touareg Ensemble is afkomstig uit de weelderige oase Djanet in de Tassilli n'Ajjer regio van de Sahara (noordoost Mali). De musici zijn Touaregs (eigenlijk imajeghen of vrije mensen), een nomadisch woestijnvolk dat leeft in het grensgebied van Niger, Mali, Algerije en Libië. In de matriarchale Touareg-gemeenschap is het bespelen van instrumenten traditioneel voorbehouden aan de vrouwen. Mannen dansen en voeren oorlog. Vrouwen bespelen reeds op jonge leeftijd de imzad, een eensnarige viool, en de tinde, een stenen trommel bespannen met een geitenvel. Deze instrumenten dienen als begeleiding van poëzie en van de groepsgezangen der vrouwen. De teksten worden gezongen in het tamahaq en handelen over dagelijkse gebeurtenissen, heroïsche daden, oorlog en het daarbij behorende verdriet.

Zaterdag 22 april, foyer open 19.30, aanvang 20.30, entree € 18,-, kortingspas € 15.30, RASA-pas of U-pas € 10.80. Wereldculturencentrum RASA is gelegen aan de Pauwstraat 13 a in het centrum van Utrecht, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station.

Zie ook www.rasa.nl.