Kala Ramnath is zondag 23/4 met betoverende vioolmuziek uit Noord-India bij Rasa in Utrecht. Hij wordt begeleid door Yogesh Samsi (tabla, tanpura).


Er zijn maar weinig musici die zoveel betovering in hun spel weten te leggen als de Indiase violiste Kala Ramnath. Ramnath's spel kenmerkt zich door een combinatie van technische begaafdheid en zeer verfijnde emotionele kwaliteit. Haar lyrische vioolspel benadert de vocale muziek zeer dicht en is verleidelijk als het lied van een sirene. Niet voor niets wordt haar viool de ‘singing violin' genoemd.
Verantwoordelijk voor haar bijzondere spel is haar leermeester en befaamde zanger Pandit Jasraj. De genen hebben echter ook een rol gespeeld, getuige het feit dat haar familie in N.Rajam, T.N.Krishnan en Sangeeta Shankar nog drie topviolisten heeft voortgebracht. Kala Ramnath wordt op dit moment beschouwd als een van de belangrijkste exponenten van de Noord-Indiase klassieke muziek. Zij is de hedendaagse fakkeldrager van de Mewati gharana, de school waartoe ook haar leermeester behoort.

Kala Ramnath - viool; Yogesh Samsi - tabla, tanpura

Zondag 23 april, foyer open 14.00, aanvang 15.00, entree: € 15.-, kortingspas € 12.75, RASA-pas of U-pas € 9.-. Wereldculturencentrum RASA is gelegen aan de Pauwstraat 13 a in het centrum van Utrecht, op tien minuten loopafstand van het Centraal Station. Zie ook www.rasa.nl