Buitencategorie Americana. Als er een singer/songwriter is die dat label opgeplakt mag krijgen is het Eliza Gilkyson.

Ze behoort tot de absolute top. Gilkyson weet te ontroeren en te betoveren met haar intieme en verleidelijke stemgeluid. Maar de Texaanse is ook nadrukkelijk in haar sociale overtuigingen en neemt stelling in scherpe teksten waarin ze harde woorden niet schuwt. Dat de huidige president van Amerika, George Bush, niet tot haar vriendenkring behoort laat ze niet na hardop te verkondigen.

eliza gilkyson
Eliza Gilkyson

Gilkyson ontdekte al op jonge leeftijd dat haar leven zich rond de muziek zou gaan afspelen. Wat wil je ook wanneer je vader Terry Gilkyson heet, een beroemd componist van folkhits als Marianne, Greenfields en Memories Are Made Of This en afkomstig uit Los Angeles. Als klein meisje deed ze dankzij pa al de nodige muzikale ervaring op. Niet veel later begon ze zelf liedjes te schrijven en op te nemen. Eind jaren zestig reisde ze met andere muzikanten door New Mexico. Uiteindelijk vestigde ze zich daar en stichtte er een gezin. Uit die periode stamt het album Pilgrims (1987), haar meest succesvolle plaat met een new age-achtige atmosfeer, een beetje afwijkend van haar normale folky - en country repertoire.

Na een Europese periode waarin ze o.a. samenwerkte met de virtuoze Zwitserse harpspeler Andreas Vollenweiler keerde ze terug naar Amerika. In 2003 trad ze toe tot de Austin Music Hall of Fame, een eer die eerder al te beurt viel aan coryfeeën als bijvoorbeeld Willie Nelson en Townes van Zandt. Recent verscheen haar achtste album Paradise Hotel vol van breekbare en zielereinigende transparantie maar ook bijna gepolijste radiodliedjes van uitzonderlijke schoonheid. In april 2005 maakte Gilkyson voor een uitverkochte zaal al de nodige indruk bij Folk in de Wâlden.

Dit is het laatste concert van het tweede seizoen Folk in de Wâlden. In het najaar start het derde seizoen waarin o.a. de godfather of folk Martin Carthy en wederom Iain Matthews staan geprogrammeerd.
 
Datum: woensdag 3 mei 2006
Aanvang: 20.30 uur (zaal open om 20.00 uur)
Locatie: landgoed Stania State, Rengersweg in Oentsjerk
Entree: € 10,-
Reserveringen: 058-2125690 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer info: www.noordfolk.nl