Op zondag 14 mei a.s. treedt Di Fidl Kapelye op in het Luxortheater te Zutphen.
Samen met Odeon Podium Wereldmuziek combineert Luxor weer een dagje film en muziek. Om 12 uur de film Le Tango des Rashevksi van Sam Gabarski. Om 14.00 uur een optreden van het klezmerorkest Di Fidl Kapelye.

di fidl kapelye
Di Fidl Kapelye

In de film is een familie op zoek naar zijn joodse identiteit. Wat betekent het helemaal om vandaag de dag jood te zijn, als je niet orthodox bent en niet praktiseert? De Franse regisseur Sam Gabarski maakte een film over een moderne joodse familie, die worstelt met herkenbare thema's als het verlies van een dierbare, de zoektocht naar familiewortels en de nostalgie van tradities.
 
Het orkest Di Fidl Kapelye is in meerdere opzichten uniek: de groep bestaat uitsluitend uit vrouwen en uitsluitend uit bespelers van snaarinstrumenten. Dit is opmerkelijk, want vele mensen associëren klezmer met een lachende en jankende klarinet, met trommels en koperblaasinstrumenten. Di Fidl Kapelye heeft veel opgestoken van Hongaarse tradities uit het begin van de 20e eeuw, toen klezmorim met weinig middelen (soms één viool en één tsimbl) rondtrokken van bruiloft naar bruiloft. Di Fidl Kapelye doet geen enkele concessie aan de drang om populair of virtuoos over te komen: integendeel, hun muziek klinkt zeer authentiek. Het is werkelijk alsof je 100 jaar terug in de tijd gaat.
 
Met minstens honderd snaren heeft Di Fidl Kapelye een kenmerkend en uniek geluid binnen de hedendaagse klezmer. De vijf snaarvirtuozen spelen op twee violen, cimbaal, cello en contrabas. Ze combineren een eeuwenoude, traditionele Joods-Oost-Europese klank met verve en energie. Deze vijf kersverse klezmorim zijn afkomstig uit de wereldmuziek, jazz en klassieke muziek. De persoonlijk getinte improvisaties van de groepsleden geven extra kleur aan het repertoire.
 
zondag 14 mei 2006
Luxortheater, Houtmarkt 64, Zutphen
12.00 uur: film: Le Tango des Rashevski
14.30 uur: muziek: Klezmerorkest Di Fidl Kapelye
Reserveren: 0575 513750 (na 19.00 uur)

Combikaartjes kosten € 15,50 voor volwassenen en € 9,50 voor jeugd en jongeren. De voorstellingen zijn ook afzonderlijk te bezoeken. Inlichtingen: 0575-561409.
 
Meer informatie en geluidsvoorbeelden: www.fidlkapelye.com.