In het Gelderse Voorthuizen vindt op 25, 26 en 27 mei voor de negende keer het European World of Bluegrass Festival plaats. 

Bluegrass is van oorsprong akoestische Amerikaanse volksmuziek, waarin banjo's, mandolines en fiddles de boventoon voeren. Kenmerkend is bovendien de driestemmige zang, die vanwege het vaak wat weemoedige karakter ook wel ‘high lonesome' wordt genoemd. Op het festival wordt er opgetreden door ruim veertig bands uit elf Europese landen, en door enkele Amerikaanse en Canadese groepen. Daarnaast zijn er workshops, een trade show en een kinderprogramma, en kan er naar hartelust worden ‘gejamd'.

Vanaf hemelvaartsdag tot en met de daaropvolgende zaterdag plaatst dit gerenommeerde muziekfestival bluegrass in de spotlights. Op het programma staan bands uit Nederland, de ons omringende landen, maar ook bands uit Estland en Slowakije of Tsjechië. Tijdens de drie dagen komen alle stijlen bluegrass aan bod: van strikt akoestisch en traditioneel of gospel-geïnspireerd tot bluegrass met pop-invloeden. Uit Canada zijn te gast de Abrams Brothers. Net 12 en 15 jaar oud zijn zij nu al meester op diverse instrumenten. De professionele band Randy Waller & the Country Gentlemen zal het publiek laten beleven hoe de authentieke Amerikaanse bluegrass klonk, zoals Randy's vader Charlie Waller het speelde met zijn Gentlemen in de jaren '60 en '70.  Het initiatief voor dit op Europese schaal opgezette festival komt van de overkoepelende Europese bluegrass-organisatie EBMA.

Een belangrijk element van het European World of Bluegrass Festival is het hoge doe-het-zelf gehalte. Omdat een groot deel van de bezoekers een instrument meebrengt is het festival één grote verzameling gitaren, banjo's, mandolines, fiddles en contrabassen. De links en rechts spontaan jammende muzikanten maken het festival tot een van de gezelligste van Nederland.

Afsluitend wordt zaterdagavond bekend welke band door de gezamenlijke muzikanten tot beste Europese bluegrass band is gekozen. Die groep wint daarmee een gastoptreden tijdens de jaarlijkse conventie van de International Bluegrass Music Association in de Verenigde Staten. Tijdens diezelfde conventie kreeg het festival in Voorthuizen in 2003 de "Event of the Year" award voor hun grote bijdrage aan de aandacht voor bluegrass in Europa.

9de European World of Bluegrass festival (EWOB), 25, 26 en 27 mei 2006, dagelijks van 12:00 tot 01:00. Podiumprogramma: 14:00 tot 24:00
Locatie: 't Trefpunt, Roelenengweg 25 in Voorthuizen, NL
Meer informatie: www.ebma.nl.