Deze zomer zal er voor de allereerste keer een klezmerband spelen in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam tijdens de Robeco Zomerserie. Deze bijzondere eer valt de Nederlandse groep Mazzeltov ten deel.

Na een succesvol en uitverkocht optreden in 2004 in de Kleine Zaal maakt Mazzeltov op vrijdagavond 21 juli a.s. om 20.15 uur de sprong naar de Grote Zaal.

Hartverwarmende Joodse muziek willen ze spelen, de vier mannen en twee vrouwen van Mazzeltov. Zangeres Rolinha Kross, klarinettist Gotfrid van Eck, violiste Edith Mathot, accordeonist Harm van den Berg, bassist en udspeler Gregor Schaefer en gitarist Harold Berghuis. Bij Joodse muziek en klezmer denken mensen al gauw aan opzwepende feestmuziek. En natuurlijk speelt Mazzeltov die. Maar Joodse muziek is zoveel meer. Het kan ook een ingetogen liedje uit een Oosteuropese shtetl zijn of een Sefardisch liefdeslied.

Mazzeltov richt zich niet alleen op het van oorsprong Oost-Europese repertoire - zowel klezmer als zigeunermuziek -, maar ook op Sefardisch Joodse liederen uit het Middellandse Zeegebied, Jiddische theatermuziek uit New York en Joodse volksliedjes uit Amsterdam. De Volkskrant schreef het al, in een uitgebreid artikel over de groep: "Ze weten al die onderdelen met schwung en verfijning te brengen, dankzij een indrukwekkende techniek, een smaakvolle arrangeerkunst en bovenal hun grote vitaliteit. Zo ontstaat klezmer van internationaal niveau, die niets weg heeft van een stoffig museumstuk."

De afgelopen jaren toerde de groep langs de Nederlandse theaters met verschillende theaterprogramma's, zoals Sores en Gein en, de laatste twee jaar, Mishpoge. Voor seizoen 2005/2006 staat het theaterconcert Jatten! gepland. Dat wordt een programma vol bekende Nederlandse, Franse en Engelse liedjes die speciaal voor Mazzeltov in het Jiddisch zijn vertaald en die door de band zelf in Oost Europese (klezmer)stijl zijn gearrangeerd. Zo wordt bijvoorbeeld het beroemde chanson Amsterdam van Jacques Brel niet alleen in het Jiddisch gezongen, maar ook met een Roemeens geampara (7/16) ritme gespeeld. De laatste CD van Mazzeltov, getiteld Mishpoge, is in 2005 genomineerd voor de Edison-award in de categorie ‘jazz/ world nationaal'.

Bandleden: Harm van den Berg, accordeon; Harold Berghuis, gitaar; Gottfrid van Eck, klarinetten; Edith Mathot, viool; Gregor Schaefer, ud en contrabas; Rolinha Kross, zang.
Vrijdag 21 juli, Concertgebouw Amsterdam, aanvang: 20.15 uur, entree €18,50 (1e rang) of  €15,75 (2e rang), kinderen en CJP € 8,50, reserveringen via www.robecozomerconcerten.nl.

Zie ook www.mazzeltov.nl.