Folkcafé Tilburg begint op zondagmiddag 15 oktober zijn nieuwe concertseizoen met een optreden van Bodixel, de Vlaamse chanson-groep rond zanger/gitarist Ludo Vandeau.

Bodixel, dat begin dit jaar nog uitblonk op het Fidder Festival in Zwolle, bracht dit voorjaar haar derde - zeer goed ontvangen - album uit: Marguérite.

Bij Bodixchel staat bezield samenspel centraal. De vijf muzikanten brengen een chanson-achtig programma met Frans- en Spaanstalige songs, vaak zelf geschreven. De vocalen van de groep zijn bijzonder. Leadzanger Ludo Vandeau (ook Olla Vogala en voorheen Ambrozijn) beschikt over een van de beste folkstemmen van België. De recensent van dagblad de Standaard vergeleek Vandeau's zang met die van Jacques Brel. Vandeau krijgt vocale steun zijn broer Bruno De Castro en van Elly Aerden (ook Mairan), wat nogal eens voor kippenvelmomenten zorgt.

Na de presentatie van Marguérite schreef De Standaard destijds: ...Een label valt er vandaag niet meer op te plakken, al roept het poëtische gebruik van het Frans onmiskenbaar de wereld van het chanson op. Maar Vandeau verheelt niet dat hij dolblij is met zijn nieuwe ritmesectie, die hem toelaat zijn songs fors te brengen. Zijn prachtige donkere stem draagt die bredere groepsklank met zwier - al kan hij ook heel teder een sober lied zingen....

BEZETTING

Ludo Vandeau (zang, gitaar).
Ludo Vandeau is singer-songwriter, trad lange tijd solo op en was actief in de wereld van het theater waar hij muzikale bijdragen leverde. Sinds eind jaren negentig tot april 2004 was hij de stem van Ambrozijn (vier cd's). Bij Olla Vogala is hij een vab de twee zangers.  In 2003 was hij op tournee in Vlaanderen samen met Lais in het project ‘a la capella' (zie ook cd's 'A la Capella' en 'Dorothea'). Hij zong mee op de laatste studio-cd van Gabriel Yacoub (Frankrijk) en ook op zijn in januari 2003 in Bretagne opgenomen live-cd. Ludo Vandeau werkte samen met anderen in diverse muziekprojecten: o.a. Kommil Foo, Wigbert van Lierde, Kollasuyu-ñan (Bolivië).

Bruno de Castro (zang, piano, gitaar).
Bruno de Castro is singer-songwriter en zodoende actief als zanger, pianist en gitarist. Samen met zijn broer Ludo Vandeau is hij al jaren bezig met lied en samenzang; o.a. als duo-zang in Hermania en in het te vroeg gestopte Matola (4 a capella zangers - 1990-1993). Reeds lang voor de zogenaamde folkboom waren zij bezig met traditionele liederen en samenzang (Engels, Xhosa, Frans, Spaans). Bruno de Castro maakte vervolgens enkele muzikale uitstapjes in andere genres en groepen. Zijn ervaring in pop en rock breekt het folk-etiket open..

Elly Aerden (zang).
De derde stem bij Bodixchel is Elly Aerden. Zij zingt bij het klassieke ensemble Belladonna, maakte muziek voor verschillende muziekspektakels en werkte als zangeres mee aan een productie van theater Stap. Haar eigen groep is Mairan.

Lode Vercampt (cello).
Lode Vercampt is één van de zeldzame cello-spelers die zowel het klassieke muziekgenre als de kunst van het improviseren perfect beheerst. Bach of Jimi Hendrickx. André Hazes of Gorki. De tijd valt een beetje stil als hij speelt. Hij had een ‘loopbaan' bij I Fiaminghi, Il Fondamento, kreeg les van France Springuel, is cellist bij Ambush, Brick Quartet en in het huisorkest van de kunstkaravanen van Klara.

Siegfried van Schuylenbergh (dobro, mandoline, gitaren).
Siegfried Van Schuylenbergh is de multi-instrumentalist van de groep: hij is vooral klassiek gitarist, maar beheerst daarnaast ook de mandoline, banjo, elektrische gitaar, ukelele, dobro en charango. Hij geeft onderricht in de mysteries van de klassieke gitaar (Sint-Niklaas, Deinze en Aalst).

Discografie:
Todo Campia - 2002
Métropole - 2004
Marguérite - april 2006

Folkcafé zondag 15 oktober. Muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 Tilburg. Open 15.00 uur aanvang 15.30 uur.

Zie ook www.bodixel.be.