Op 30 september start de jaarlijkse Dublinerstour door Nederland.

Traditiegetrouw doet de vermaarde Ierse folkgroep The Dubliners ook dit jaar ons land weer aan voor een aantal optredens. Dat bezoekje zal ditmaal echter niet helemaal hetzelfde zijn, want het publiek kan kennis maken met een nieuw gezicht binnen de gelederen van deze fakkeldragers van de meest oorspronkelijke vorm van Ierse volksmuziek. Zanger/gitarist Paddy Reilly vond het na ruim tien jaar namelijk welletjes en heeft besloten te stoppen, maar in de persoon van Patsy Watchorn heeft het baardige gezelschap een waardige opvolger gevonden.

patsy watchorn
Patsy Watchorn, foto Ronald Rietman
 
Patsy Watchorn maakte zich onsterflijk met klassieke Ierse volksliedjes als The Ferryman en Dublin In The Rare Auld Times, die hem beide een gouden plaat op zouden leveren. Hij was in 1970 oprichter van The Dublin City Ramblers, een groep die net als The Dubliners een onuitwisbaar stempel op de ontwikkeling van Ierse volksmuziek zou drukken. Watchorn heeft sindsdien maar liefst 27 albums op zijn naam gezet en werd een graag geziene gast in de Verenigde Staten en Australie. In dit laatste werelddeel zou hij zelfs ook nog een hit scoren met het nummer Flight Of Earls. Watchorn heeft door de jaren hen zijn bewondering voor The Dubliners nooit onder stoelen of banken gestoken. Luke Kelly was zelf een idool voor hem en onder de titel Luke Kelly's Land nam hij ooit een hommage aan deze veel te vroeg overleden banjospeler met zijn gruizige stem op. Ook met Ronnie Drew onderhield Watchorn jarenlang warme vriendschapsbanden.
 
De vaste kern van The Dubliners wordt op dit moment nog steeds gevormd door banjospeler Barney McKenna, zanger/gitarist Eamonn Campbell, violist John Sheahan en zanger/gitarist Sean Cannon. De groep ging al in 1962 van start, maar trekt nog steeds onverminderd volle zalen. En aan dit succes lijkt voorlopig geen eind te komen, want de vraag naar muziek van de vijf Ieren is nog steeds groot. En The Dubliners beleven  op hun beurt nog evenveel plezier aan muziek maken, al hebben ze in de afgelopen jaren alles al eens gezien en meegemaakt. Ze hebben duizenden mensen over de hele wereld tot laaiend enthousiasme gebracht, ze hebben hun goede vriend en medebandlid Luke Kelly aan kanker dood zien gaan en zijn zelf ook niet gespaard door het leven. Maar ze zijn er nog steeds. Ouder en wijzer geworden, maar aan hun liefde voor muziek is door de tijd niet geknabbeld.
 
Optreden in Nederland vinden The Dubliners nog altijd een feest. John Sheahan zei hier ooit over: ,,Het Nederlandse publiek was vroeger nogal rumoerig, maar dat is helemaal veranderd. Hollanders zijn nu erg gemoedelijk. Heel anders dan Amerikanen. Die komen na afloop bij je en zeggen dat ze van oorsprong ook Ier zijn: ,Mijn overgrootvader kwam uit Shannon County'. Dat district bestaat helemaal niet in Ierland. Ik zeg dan maar: ,Oh, dat is geweldig.' Maar ik denk bij mezelf:  ,,Ik zou jullie eens een lesje in Ierse aardrijkskunde moeten geven.''
 
In 1962 namen The Dubliners hun eerste elpee op voor het Transatlantic label. Het leek er aanvankelijk op dat hen het lot van de gemiddelde folkgroep beschoren zou zijn, maar dat pakte anders uit. Vijf jaar later haalden de Ieren de eerste plaats van de hitlijsten met het nummer Seven Drunken Nights en dat was een doorbraak waar de groep nog steeds de vruchten van plukt. Want The Dubliners hebben sindsdien geen hits meer nodig gehad om in de belangstelling te blijven. Na 43 jaar verzuchtte John Sheahan dat het misschien zo langzamerhand tijd was geworden om nou echt eens te stoppen met The Dubliners, maar Barney McKenna bracht hem snel weer op andere gedachten door te zeggen: ,,Nee John, het is nu te laat om nog te stoppen.''
 
Tourdata
Za 30 sept, 20.00, Steenwijk, De Meenthe
Zo 1 okt, 20.15, Breda, Chassé Theater
Ma 2 okt, 20.00, Amsterdam, Kon. Theater Carré
Di 3 okt, 20.15, Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg
Wo 4 okt, 20.15, Rotterdam, Concertgebouw De Doelen
Do 5 okt, 20.15, Nijmegen, De Vereeniging
Vr 6 okt, 21.00, Heerhugowaard, De Waerdse Tempel
Za 7 okt, 20.15, Leeuwarden, FEC*
 *Irish Nights samen met Shanty-Folkkoor Rolling Home en de John Wright Band

Kaartverkoop via Ticketservice, www.ticketservice.nl of 0900-3001250.