Komende maand spelen bij RASA in Utrecht Bi Kidude, Çarlama Orkestar, Celso Fonseca en Susie Ibarra.

BI KIDUDE
‘GRAND OLD LADY' VAN DE TAARAB
Woensdag 15 november 2006 | programma vanaf 20:00 | Entree € 15 / € 9

Ze is meer dan 90 jaar oud en lijkt door haar kromme rug nog kleiner dan ze is. Het doet niet af van haar status als zangeres. Integendeel, Fatuma Binti Baraka, beter bekend als Bi Kidude, is de verpersoonlijking van een muziekgenre. Ze werd geboren in het dorpje Mfagimarigo in Zanzibar als dochter van een handelaar in kokosnoten. Op jonge leeftijd maakte ze kennis met de taarab, de Oost-Afrikaanse bruiloftsmuziek. Bi Kidude leerde haar liederen van de legendarische Siti Bint Saad en groeide uit tot één van de belangrijkste zangeressen in de Oost-Afrikaanse muziek. Geheel terecht werd zij onlangs door de BBC onderscheiden met een Lifetime Achievement Award. Bi Kidude's hese stem klinkt nog altijd krachtig evenals haar spel op de grote trom unyago. Ze wordt live begeleid door muzikanten op onder andere vedel, fluit en percussie.
Voorafgaande aan het concert wordt de documentaire "As Old as my Tongue - The Myth and Life of Bi Kidude" (UK, 2006) vertoond.

"Hoe kan ik ooit stoppen? Als ik zing voel ik me als een 14 jaar oud meisje." - Bi Kidude

Bi Kidude - zang; Issa Haj Matona - accordeon, nai (fluit), zang; Juma Haj - viool; Rajab Suleiman - qanun (citer), accordeon, koor; Ali Hassan - ud, koor; Mahmoud Juma - bas, koor; Muhsin Aliy - dumbak (vaastrommel), koor; Fatma Juma - koor, dans, rika (tamboerijn)

BALKANORAMA met o.a. ÇARLAMA ORKESTAR

CLUB RASA
Donderdag 16 november 2006 | vanaf 21:00 | Entree € 9 / 5,40

Balkanorama is de nieuwe clubavond van RASA met muziek uit Oost-Europa, Centraal Europa en de Balkan. Melancholische levensliederen, swingende zigeunerorkesten en wervelende fanfares, al dan niet vermengd met grootstedelijke beats, voeren tijdens Balkanorama de boventoon. De derde editie bevat onder meer een live optreden van Çarlama Orkestar, geformeerd rond de Joegoslavische Hongaar Akos Laki. Als Servische muzikanten spreken van çarlama (spreek uit: tsjarlama) dan bedoelen ze een wilde dans of een uitbundig feest en dat is precies wat Çarlama Orkestar voor u in petto heeft. Jagende ritmes, verzengende ballades en heftige solo's kenmerken de groep, waarin bijna alle leden van de saxofoonfamilie (van sopraansax tot bas) vertegenwoordigd zijn. Dit alles wordt gelardeerd met een flinke dosis humor. Voor en na het live-concert zorgt dj Grandes Lupres voor meer balkanbeats.

"Çarlama Orkestar doet niet onder voor de beste Servische blaaskapellen" - De Volkskrant

Akos Laki - sopraansax, tenorsax; Steven Kamperman - altsax; Stanislav Mitrovic - altsax, tenorsax; Henk Spies - baritonsax; Sebastian Demydczuk - percussie; Behsat Üvez - percussie

CELSO FONSECA
SAMBA EN BOSSA NOVA UIT BRAZILIË
Vrijdag 17 november 2006 | 20:30 | Entree € 15 / € 9

De Braziliaanse zanger/gitarist Celso Fonseca werkte als componist, gitarist en arrangeur samen met vele grootheden, zoals Gilberto Gil, Caetano Veloso, Marisa Monte, Bebel Gilberto, Carlinhos Brown en Carlos Santana. Zijn eigen muziek bleef echter lange tijd verborgen voor het publiek. Daarin kwam verandering met de internationale release van de cd's Natural en Rive Gauche Rio, twee schitterende albums waarop Fonseca met veel gevoel voor soul de wortels van de pure bossa nova en samba opzoekt. Celso Fonseca toont zich niet alleen een smaakvol songwriter, hij blijkt tevens te beschikken over een magnifieke gitaartechniek en een sensuele stem. Zijn muziek is warm, elegant en verleidelijk, als de late uurtjes van een hete zomerdag.

Fonseca treft de juiste balans tussen sensualiteit, zoetheid en spijt. - The Observer

Celso Fonseca - zang, gitaar; Jorge Barreto - keyboard, Alexande Fonseca - drums; Gustavo Dellagerisi - bas

SUSIE IBARRA'S ELECTRIC KULINTANG
TRANCEMUZIEK UIT DE FILIPPIJNEN
Zaterdag 18 november 2006 | 21:00 | Entree € 15 / € 9

De Filippijnse componiste en percussioniste Susie Ibarra is een van de snelst rijzende sterren in de New Yorkse avant-garde. Ze werkte samen met John Zorn, Dave Douglas, William Parker en Thurston Moore en wordt door prominente Amerikaanse muziekbladen geprezen om haar rijkgeschakeerde spel. In haar nieuwe project Electric Kulintang gaat Ibarra op zoek naar haar Filippijnse wortels en naar de essentie van de trancemuziek. Uitgangspunt is de kulintang, een percussie-instrument dat sterk doet denken aan de Indonesische gamelan, bestaande uit acht bronzen gongs in een houten frame. Onder de titel 7000 Mysteries schept Ibarra hiermee een nieuwe elektro-akoestische klankwereld waarin hypnotiserende beats versmelten met verfijnde melodieën en funky jazz. Susie Ibarra wordt live begeleid door haar levenspartner Roberto Rodriguez op kleipot, cajon en elektronica.

Susie Ibarra - kulintang, percussie; Roberto Rodriguez - kleipot, cajon, elektronica

Alle concerten vinden plaats in RASA Wereldculturencentrum in Utrecht. Zie ook: www.rasa.nl.