Op zondagmiddag 26 november komen in Slochteren de Ierse en de Nederlandse cultuur samen in een optreden van Machair Ierse Folk.
De monumentale boerderij Geertsemaheerd vertegenwoordigt de rijke (graan)boeren cultuur van Groningen. In het gemoderniseerd deel van de schuur zal op 26 november Ierse Folkmuziek klinken. Deze muziek ademt de Ierse cultuur. Toch wordt de muziek die middag gespeeld door vijf Nederlandse mannen. Zij hebben zich verzameld in de band Machair Ierse Folk. Zij komen uit Hoogezand Sappemeer e.o.

Machair is het woord voor grasland aan de kust. Deze gebieden zijn laaggelegen en komen als zodanig ook in ons land voor. Hier ligt de link tussen de Nederlandse muzikanten die traditionele Ierse Folk spelen. De muzikanten bespelen diverse instrumenten. De basisbezetting is: Accordeon, gitaar (2 x),  bouzouki en banjo. Het publiek wordt echter regelmatig verrast als de muzikanten op spoons (2 lepels), op de bodhran trommel, op mandoline, fluit of pipes gaan spelen.  Het repertoire kent, mede door sterke vocale krachten veel variatie en bijzondere arrangementen.  Instrumentals (jigs, reels, hornpipes, polka's) worden afgewisseld met vocale nummers (drinkin' - and love-songs en zeker ook ballads).

Al met al zal Machair het publiek een aantal uren in figuurlijke zin meevoeren naar het fraaie Ierland. De Geertsemaheerd zal (als je de ogen dichtknijpt) voor even een Ierse pub zijn. Bovendien plakt de organisatie nog een toegift aan het optreden van Machair vast. Het publiek zal aansluitend in de gelegenheid worden gesteld om samen met de band te eten. Mevrouw Mary van Dam (van de voormalig Ierse Pub, Fiddler's Green) is gevraagd om haar befaamde Irish Stew te koken. Dit wordt aangevuld met de Nederlands/Indische gerechten uit de Geertsemaheerd keuken.

Zondag 26 november 2006, Machair Ierse Folk in de Geertsemaheerd te Slochteren, aanvang 16:00 uur.

Voor meer informatie kijk op:  www.machair-folk.nl en: www.geertsemaheerd.nl.