In de Stadsgehoorzaal in Leiden staat a.s. zondag, 12 november, Eric Andersen op het podium met Emanuel Pessanha en Wout Pennings van Quatro Ventos.

Wat is het geheim achter een geniale song? In de serie Common Grounds probeert de Stadsgehoorzaal het mysterie achter het talent van briljante singer/songwriters te ontrafelen. Daarvoor is de bekende singer-songwriter Iain Matthews gevraagd om voor zes concerten een ruim dozijn illustere collega's uit te nodigen. Hij opent de avonden met een kort optreden en een gast en na de pauze een tweede gast. Na een volgende pauze gunnen de artiesten de bezoekers die daarin geïnteresseerd zijn een kijkje in hun creatieve proces. Vragen zijn welkom. Komende zondag is het tweede concert in deze reeks met singer-songwriter Eric Andersen en twee leden van de fadogroep Quatro Ventos.

Eric Andersen staat bekend als een icoon van de beatgeneratie. In de jaren zestig stond hij met zijn geëngageerde teksten op de bres voor allerlei idealen: van kiesrecht voor zwarte landgenoten tot een vreedzame beëindiging van de oorlog in Vietnam. Ruim veertig jaar later hebben zijn grijze haren de idealen niet verdrongen. Nog steeds brengt hij maatschappelijk en politiek geëngageerde albums uit. Kenners omarmen die als verademende alternatieven in een tijd van muzikale en tekstuele vervlakking. Heel wat collega-artiesten hebben Andersens songs op hun repertoire, onder wie Judy Collins, Linda Rondstead, The Grateful Dead en Francoise Hardy. Bob Dylan schreef niet ten onrechte: "Eric Andersen is a great ballad singer."

"Meeslepende muziek met warmte gespeeld" schreef de Volkskrant na een optreden van de fadogroep Quatro Ventos. Het ensemble vaardigt leadzanger Emanuel Pessanha en de gitarist Wout Pennings af. Pessanha heeft als fadista een grote staat van dienst. Moeiteloos verplaatst hij zijn publiek naar een nostalgisch fadohuis in hartje Lissabon. Ook gitarist Wout Pennings kan bogen op een schitterende loopbaan. Midden jaren zeventig vormde hij een duo met Frank Boeijen. Daarna deelde hij het podium met vele bands en artiesten van naam en faam.

Eric Andersen & Emanuel Pessanha en Wout Pennings van Quatro Ventos
Presentator: Iain Matthews
Serie Common Grounds
Datum: 12 november 2006
Tijd: 19.30 uur  
Locatie: De Waag

In de serie staan nog gepland:
Zondag 12 november 2006, Eric Andersen & Emanuel Pessanha en Wout Pennings
Zondag 17 december 2006, Ad van Meurs van The Watchman, Julian Dawson
Zondag 21 januari 2007, Martin Carthy & Bart-Jan (BJ) Baartmans
Zondag 25 februari 2007, Lynn Miles & Rini Dobbelaar en Rob de Weerd
Zondag 25 maart 2007, Broughton en Dempsey & Arno Adams
De entree voor elk concert bedraagt 15,50 euro.

Zie ook: www.stadsgehoorzaalleiden.nl.