In het kader van Deventer Internationaal zal op woensdag 15 november de Deense folkgroep Phønix drie keer optreden.

Phønix zal om 12.00 uur in de hal van het Stadhuis spelen, om 15.00 uur op winkelcentrum Keizerslanden en om 21.30 in het café van het Burgerweeshuis. Om 20.30 geeft de bandleider een toelichting op de Deens volksmuziek en op de nieuwe bewerkingen die Phønix gemaakt heeft. Alle optredens zijn gratis toegankelijk, al wordt er in het stadhuis een vrijwillige bijdrage gevraagd.
 
Met hun eigenzinnige interpretatie van Deense volksmuziek hebben de vier bevlogen muzikanten de Deense folk verfrissend nieuw op de kaart gezet. Denemarken is trots op zijn muzikale ambassadeurs: hun album Pigen & Drengen uit 2002 leverde twee prijzen op: best vocalist and best instrumentalist. In 2005 was het weer raak met hun cd Collage: genomineerd voor nog eens twee prijzen: Folk Artist of the Year en Traditional and Folk Vocalist of the Year. De groep maakte talloze toernees in eigen land, in Europa, in de VS en Canada.

Jaren geleden brachten groepen als Fungus de Nederlandse volksmuziek weer als nieuw voor het voetlicht, maar nu met een stevige folk-beat. In Vlaanderen was het de groep Rum die voor de herontdekking van de volksmuziek heeft gezorgd. Eenzelfde rol heeft de groep Phønix in Denemarken: ze heeft de Deense folk weer opnieuw op de kaart gezet. Nu eens met kippenvel veroorzakende traditionele vertolkingen, dan weer met vernieuwende bewerkingen en bijzondere instrumenten, zoals de basklarinet en de djembé.
 
De artiesten van Phønix brengen hun repertoire met een enorme dosis intensiteit en enthousiasme. De groep bewaart zorgvuldig de balans tussen traditie en vernieuwing. Met een uniek instrumentarium, met nieuwe eigen nummers, een stevige beat, met teksten uit de grote Scandinavische volkstraditie, met complexe en vernieuwende arrangementen en last but not least met de sexy stem van Karen Mose, levert Phønix een verfrissende bijdrage aan de vernieuwing van de Deense volksmuziek.

phønix
Phønix

Line-up: Karen Mose: zang; Anja Praest: klarinet; Jesper Falch: percussie; Jesper Vinther: accordeon.
 
De groep is ook te beluisteren op 16 november in Theater Zuidplein in Rotterdam, 18 november in Café The Shuffle in Nijmegen en op 19 november in de Born in Zutphen.

Voor meer informatie, kijk op www.wereldmuziek.nl. Zie ook: www.phonixfolk.dk.