Op zaterdagavond 25 november komt Blue Dew met de theatervoorstelling The Long Journey Home naar het Kulturhus in Ruurlo.

Het is een reis door de geschiedenis van het Ierland van de 19e eeuw. De hongersnood en de ellende van de Ieren, de emigratie en hun vestiging in Amerika en hun strijd om daar te overleven. Het verhaal wordt verteld en gezongen door de vijf musici van Blue Dew die hiervoor gebruik maken van hun mooiste Ierse en bluegrass repertoire. De voorstelling is gebouwd rond het nummer Kilkelly (Peter Jones) en mede geënt op de boeken 'Sneeuwwitte bloem' van Brendan Graham en 'De as van mijn moeder' van Frank McCourt. De kers op de taart wordt gevormd door de verzorgde aankleding en vooral door de sfeervolle beelden die achter de groep haarscherp op een groot projectiescherm getoond worden. Achter de vier groepsleden zijn niet alleen de mysterieuze, mistige beelden van het Ierse landschap te zien, maar ook het glooiende groen, de ruwe Ierse kust, de verlaten witte huisjes en oude door weer, wind en whiskey getekende oude mannen met een banjo in hun jichtige knoken. Ook zijn er beelden uit de Apalachen, de bergen in het westen van het Amerikaanse North Carolina waar de hoofdfiguur uit Kilkelly zich na zijn emigratie vestigde. Blue Dew heeft gekozen voor prenten en foto's uit het echte leven.

Blue Dew bestaat uit muzikanten die zich intensief en met grote gedrevenheid met de Amerikaanse bluegrass en Ierse folk bezig houden. Het is de mix van deze muziekstijlen die zo typerend is voor de ontwikkeling en de muziek van Blue Dew; een eigen stijl met natuurlijke, harmonieuze drie- en vierstemmige zang en een gevarieerd gebruik van Ierse- en bluegrassinstrumenten. Blue Dew heeft een repertoire opgebouwd dat bestaat uit krachtig Iers gezongen ballades, afgewisseld met jigs en reels, bluegrasstraditionals en eigen nummers.

Bezetting van Blue Dew: Marius Klein (zang, gitaar, mandoline en bouzouki), Pim Leutholff (zang, 5 snarige banjo, bodhrán en gitaar), Wendy v. Zomeren (zang en viool) en John Beumer (zang, contrabas, grote trommel en mondharmonica). Sinds 1995 zijn van deze groep acht cd's uitgekomen.

Zaterdag 25 november 2006, Blue Dew, Kulturhus, Nieuweweg 1 in Ruurlo.
Kaarten à € 10,- zijn te verkrijgen bij Groot Jebbink, bloemenmagazijn en Alex schoenmode beide in de Dorpsstraat te Ruurlo, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling. Het Kulturhus bevindt zich aan de Nieuweweg nummer 1.

Meer informatie:
KunstKringRuurlo: www.kunstkringruurlo.nl.
Blue Dew: www.bluedew.nl.