Op zondagmiddag 26 november treedt de Groninger folkgroep Törf op in Theater Van Beresteyn in Veendam samen met de dansgroepen de Grunneger Daansers uit Zandeweer en Malenka uit Assen.

Törf bestaat dit jaar 30 jaar en heeft onlangs de cd Olipodrigo gepresenteerd. De zevenmansgroep heeft door de jaren heen een totaal eigen stijl ontwikkeld. Törf is ‘grunneger
folk' met invloeden uit heel Europa. Doedelzakken, viool, accordeon, trommels, gitaren, fluiten, bas en zang. Centraal in Törf staat zanger en verteller Henk Scholte die het programma aan elkaar praat.

Gasten van Törf in Veendam zijn de Grunneger Dansers en de dansgroep Malenka.
Törf heeft al jarenlang een warme band met daansers uit Zandeweer. Diverse keren zijn de dansvoorstellingen door Törf ondersteund. De Grunneger Daansers zijn ontstaan in 1956 in Zandeweer. Zij hebben altijd als doelstelling gehad het bevorderen van de Groninger cultuur. Met name hebben ze hierbij aandacht voor de Grunneger klederdracht en de bijbehorende sieraden. De daansers hebben aan de wieg gestaan van het beroemde internationale folkloristisch dansfestival Op Roakeldais in Warffum. De allereerste uitvoering van dit wereldberoemde festival in 1966 is tot stand gekomen in het kader van het tienjarig jubileum van de Grunneger Daansers. Zij hebben vanaf 1966 nog een tiental jaren het festijn georganiseerd en zijn tot op heden nog altijd zeer gewaardeerde gasten op het festival.

Malenka is een folkloregroep die bestaat uit 20 danseressen en 5 muzikanten. In kleurige kostuums dansen en zingen ze met veel flair folklore van dichtbij en van ver weg. Vorig jaar heeft Malenka een Nederlands programma gemaakt, dit jaar maakt Malenka vooral eigen, nieuwe dansen en muziek.
Malenka bestaat nog niet zo lang als de Grunneger Daansers: sinds 2000 speelt Malenka op podia in Drenthe. Of daarbuiten, zo was Malenka al in Poznan en dit jaar op het ‘Tanzfest' in Loitz. Voor Malenka en Törf is het de eerste keer dat er wordt samengewerkt. Als het podium van Van Beresteijn straks vol staat met muzikanten, spelen er twee een dubbele rol: Jos Kwakman en Marius Greiner spelen allebei in Törf èn in Malenka.

Het programma in Veendam op 26 november begint om 15.00 uur. Bij het theater kunnen nog kaarten worden gereserveerd.
Theater Beresteyn, Veendam. Entree € 11,00, CJP|65+|t/m 12 jaar: € 9,00. Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0598634566.