De Corsicaanse zanggroep A Filetta komt voor een week naar België op tournee met haar programma ‘Andati'. De tournee begint woensdag 22/11 in Roeselare.

Zoals de varen waar de groep zijn naam aan ontleent, is A Filetta diep geworteld in de Corsicaanse bodem. De polyfonieën die van oudsher het eiland in zijn ban houden, zijn hun levenstaak. Sinds 1978, toen ze als tieners in Balagne (Noord-West-Corsica) hun passie voor deze gezangen voor het eerst in praktijk brachten, hebben ze een lange weg afgelegd. Vertrekkende van de traditionele aanpak van deze zangstijl bouwden ze een gebalanceerd repertoire uit dat een levendige en rijke hedendaagse cultuur vertegenwoordigt. Naast traditionele werken brengen ze ook nieuwe creaties die getuigen van de 'levende' muziek in Corsica. Vooral in de religieuze werken, gebaseerd op oud-Gregoriaanse gezangen, toont A Filetta zijn meesterschap. Na bijna 30 jaar en 16 albums heeft A Filetta zich ontwikkeld tot één van de sterkste vertegenwoordigers van de Corsicaanse polyfonie. Zowel in hun eigen land als daarbuiten wordt de groep enthousiast onthaald en weten ze keer op keer de luisteraars emotioneel te treffen met hun wonderlijke samenzang en weemoedige melodieën.

Ruim een jaar geleden trad A Filetta op in een oud klooster in Tilburg. Ze waren met vijf zangers. Onze recensent Henk schreef na afloop ondermeer:
...Wat levert die traditionele Corisicaanse polyphonie ondanks de vaak klagerige toonzetting (of juist dankzij) toch gelukzalige momenten op! De vijf zangers van A Filetta - elkaar omarmd in een halve cirkel - gaven een a capella concert in een oud Tilburgs klooster. Emotievol zongen ze het ene moment de longen uit hun lijf, dan weer klonk het zacht en ingetogen. (...)  Vijf zangers in het zwart. Geen jaquette, maar gewoon een zwart t-shirt of pullover. Zelden zo'n bezielende en meer nog expressieve voorzanger gezien als Jean-Claude Acquaviva. Hij kost hem geen enkele moeite zijn gezicht in een aandoenlijk pijnlijke grimas te trekken. Dat komt bij dit repertoire uitstekend van pas. Zijn theatrale zang, compleet met wanhopige gebaren, gaat verder dan uiterlijk vertoon. Dit inbeeldingsvermogen - en de vervorming van de mondholte - is onmisbaar om elke emotie de juiste dictie en klankkleur mee te geven. (...) De traditionele gezangen werden met extra tremmelo's aangekleed, de requiem-stukken met ingetogen verdriet gepolijst. In het prachtige A' L'alivetu werd arabisch getinte lenige voorzang ondersteund door een voortdrenzende drone van bariton, bas en twee tenoren, waarbij je je afvroeg waar ze de adem vandaan haalden. Nog zo'n naar de keel grijpend stuk uit de kuisweg was U Sipolcru met een bijna jankende drone. Nooit klonk de solo-intro van wel een minuut lang bij U Lamentu Di Ghjesu zo klagerig en gepijnigd. De dood ligt in Corsica kennelijk overal op de loer...
 
De samenstelling is dit keer: Jean-Claude Acquaviva (seconda), Paul Giansily (terza), Jean-Luc Geronimi (seconda), José Filippi (bassu), Jean Sicurani (bassu), Maxime Vuillamier (bassu) en Ceccé Acquaviva (bassu).

Tourschema:
Wo 22/11 De Spil Roeselare
Do 23/11 Cultuurcentrum Evergem
Vr 24/11 Sint-Gertrudiskerk en Sint-Katherina-Lombeek
i.s.m. cc De Ploter, Ternat
Za 25/11 cc CC Ter Vesten, Beveren.
Zo 26/11 CC Leopoldsburg
Ma 27/11 ?
Di 28/11 Palais des Beaux-Arts, Charleroi