Parne Gadje brengt op woensdag 13 december mooie Balkan-Folk in Metropool in Hengelo.

Parne Gadje ("witte niet-zigeuner") speelt geen zigeuner-, maar Gadjo-muziek, dat wil zeggen dat de oorsprong hetzelfde is, namelijk volksmuziek uit Servië, Macedonië en Griekenland, maar dat een eigen weg in wordt geslagen en invloeden uit de gehele Europese volksmuziek voorbij komen. Hierin verweeft het gezelschap originele en vrije bewerkingen rond Oosterse, Griekse en Turkse toonladders.

Parne Gadje bestaat grotendeels uit dezelfde leden als Big Low, alleen is nu bandeonist Marc Constandse de centrale figuur. Wat Parne Gadje dan ook met deze band deelt zijn de passie, de intimiteit en buitengewone kundige muzikanten, die bovendien totaal opgaan in hun muziek. Daarnaast wordt er gespeeld op instrumenten als de velofoon en de fietsbandenbas die door de band zelf zijn bedacht en gemaakt.

parne gadje
Parne Gadje

Hun tweede album O Manus (2004), dat grotendeels live is ingespeeld, werd door de pers laaiend enthousiast ontvangen. Het laatste project, het album Bizoagor, een samenwerking met de romadichter en -activist Gjunler Abdullah laat een geheel nieuwe kant van Parne Gadje zien. De eerste recensies zijn wederom onverdeeld positief. Niet gek dus, dat deze band vorig weekend op Crossing Border festival in Den Haag stond. Gelukkig denken ze ook nog aan het oosten en komen ze op 23 december naar Metropool.

"Indrukwekkend, (...) zowel door de indringende stem van Gjunler Abdula als door de eigenzinnige muziek van Marc Constandse. " (Folkforum.nl, waardering 9+).


"Parne Gadjes samenwerking met de Macedoonse Roma-dichter Gjunler Abdula heeft hier een zinderende cd opgeleverd. " (Het Parool, Waardering 4/5 sterren)
 
Parne Gadje
Mooie obscure Balkan-folk
Woensdag 13 december
Open:19:30 Aanvang:20:30
Entree € 10,- (vvk) € 12,- (kassa) € 9.- (CJP/OV)
Pop en Cultuurpodium Metropool Hengelo
Koop tickets online via www.metropool.nl.

Zie ook: www.smokedrecordings.com.