Op 20 december speelt de Oekraïense band Loubistok een kerstconcert in Cultureel Centrum Leopoldsburg (B).

Loubistok is één van de talrijke muziekensembles afkomstig uit Lviv, culturele hoofdstad van Oekraïne. Sinds 1996 toeren deze vijf getalenteerde dames regelmatig door België, Frankrijk en Engeland. Naast gesmaakte optredens op het Arundel Folkfestival in Engeland (2004), Folkfestival in Ham, België (2005) en onlangs nog op Gooikoorts en Festival du folklore (F) zijn zij jaarlijks gevraagde en geliefde gasten in de église St.-Pierre te Parijs. De naam Loubistok betekent zoveel als "liefdesdrank". Dit is een drank gemaakt van lavas of wilde selder, die in het geniep door de dorpsmeisjes aan de jongens werd gegeven in de hoop dat zij op die manier verliefd op hen zouden worden. De dames van Loubistok willen hun publiek verleiden met hun prachtige stemmen, hún liefdesrecept bij uitstek.

Loubistok brengt volkse Oekraïense melodieën aangevuld met een paar bekendere nummers. De meeste stukken zijn vocaal gebrachte authentieke liederen van de Hutzulen, een bergvolk uit de Karpaten, of liederen uit de kozakkentraditie. Alle worden meerstemmig en vaak adembenemend mooi gezongen, begeleid door een tweetal typisch Oekraïense instrumenten. Het ene is de kobza, een kozakkeninstrument, sterk lijkend op een gitaar en aldus bespeeld en gebruikt door de "kobzar" of kozakkenbard. Het andere is de nauwelijks buiten Oekraïne bekende bandoura of knieharp: een buikvormig snaarinstrument uit de kozakkenperiode (16de/ 17de eeuw).  Met hun prachtige orthodoxe gezangen luisteren zij kerkdiensten op. In december brengt Loubistok een aangepast kerstliederenconcert. De groep treedt op in de traditionele klederdracht van de Karpaten. Loubistok brengt een intiem programma geïnspireerd door de volkse tradities uit de Karpaten, op eigen wijze geïnterpreteerd.

Samenstelling van de groep :
Oksana Melnychuk: alt en kobza. Volgde conservatorium in Lviv. Geeft momenteel onderricht aan koordirigenten en is verbonden aan een drietal koren als dirigente of hulpdirigente. Leidster van Loubistok.
Roksolyana Pryzvanska: mezzo-sopraan en bandoura.
Volgde eveneens een opleiding aan het conservatorium in Lviv, geeft les aan bandouristen en is verbonden als zangeres aan de filharmonie van Lviv.
Nadiya Kuka:sopraan en bandouriste.
Schittert vooral in het "Ave Maria" van Cacchini. Volgde net als de anderen conservatorium in Lviv en reisde met Loubistok voor het eerst naar het buitenland.
Nataliya Khanas: mezzo sopraan en violiste.
Oud-leerlinge van het conservatorium te Lviv en tweede violiste aan het symfonisch orkest "Leopolis" te Lviv. Geeft in deze stad ook algemene muziekles.
Mariya Lys: mezzo sopraan, dwarsfluit en allerlei traditionele fluitjes zoals soupilka, kaval,...
Geeft muzieklessen en volgt zelf nog lessen in dwarsfluit.

Woensdag 20 december 2006, Loubistok, Cultureel Centrum, Leopoldsburg (B). aanvang 20:15 uur, entree 14 euro.

Zie ook: www.ccleopoldsburg.be.