Op 19 januari 2007 speelt Dizu Plaatjies met zijn ensemble rootsmuziek uit zuidelijk Afrika, een dag later zingt Amira bosnische levensliederen bij RASA in Utrecht.

DIZU PLAATJIES IBUYAMBO ENSEMBLE
ROOTSMUZIEK UIT ZUIDELIJK AFRIKA
Vrijdag 19 januari 2007 | 20:30u | Entree € 15 / € 9


Multi-instrumentalist Dizu Zungula Plaatjies, zoon van een traditionele genezer uit Zuid-Afrika en voormalig leider van de beroemde Zuid-Afrikaanse groep Amonpondo, neemt zijn publiek mee op een muzikale reis door zuidelijk Afrika. Melodieën uit Zimbabwe, marimbamuziek uit Mozambique, Kongolese zang of het tongklikken van de San; Dizu mixt het vrijelijk door elkaar en voegt er zijn eigen teksten en melodieën aan toe. Hij schept hiermee unieke, hedendaagse muziek die heel dicht bij de traditie blijft. Dizu Plaatjies wordt vergezeld van een zestal zangers en dansers die een keur aan traditionele instrumenten bespelen, waaronder de uhadi (boog), de mbira (duimpiano), de mrhubhe (mondboog), de panfluit en verschillende percussie-instrumenten. Een van hen is Lungiswa Plaatjies, een zangeres met een betoverende stem en de enige vrouwelijke mbira-speler in Zuid-Afrika.

dizu zungula plaatjes
Dizu Zungula Plaatjes

AMIRA
BOSNISCHE LEVENSLIEDEREN
Zaterdag 20 januari 2007 | 20:30u | € 15 / € 9


Je hoeft niet oud en doorleefd te zijn om geloofwaardig het levenslied te vertolken. Zo bewijst althans de jonge Bosnische zangeres Amira. Amira groeide op in de hoogtijdagen van de ‘Joegoslavische' volksmuziek en draagt de Bosnische blues ‘sevdah' in haar hart. Onder aanvoering van oudgedienden Mostar Sevdah Reunion en zangeres Ljiljana Buttler kent het genre de laatste tijd een opleving. Amira speelde eerder met hen samen, maar staat nu klaar om het stokje over te nemen. In 2005 verscheen haar bejubelde debuut-cd Rosa, een plaat vol sensuele Slavische chansons, smaakvol begeleid door accordeon, klarinet, gitaar en piano. Het is haar liefdesverklaring aan de traditie, maar eveneens het startpunt van een zoektocht naar een eigen muzikale taal. Amira treedt voor het eerst op in Nederland.

"Is er iets zo sereen als de stem van deze Bosnische artiest?" - The Sunday Times

amira
Amira

Zie ook: www.rasa.nl.