Op vrijdag 19 januari treden Lirio en Wè-nun Henk op in Elckerlijc te Hilvarenbeek.

Onder de oppervlakte gebeurt er in Nederland heel wat op het gebied van folkmuziek. Levende voorbeelden daarvan zijn Wè-nun Henk en Lirio. Beide groepen brengen eigentijdse folkmuziek die doordrenkt is met invloeden uit de hedendaagse popmuziek. Mis ze daarom niet.

Volksmuziek in Nederland, het bestaat nog. Geen bloeiende scène zoals in sommige andere Europese landen, maar toch. Er zijn nog muzikanten die zich niet laten afschrikken door het hier gangbare cliché over geitenwollensokken en baarden, maar die zich wél hebben laten verleiden door het rijke erfgoed aan traditionele Nederlandse muziek. Het in Tilburg gewortelde gezelschap Wè-nun Henk is het levend bewijs dat oude Nederlandse en Vlaamse liedjes niet persé oubollig hoeven zijn. Opgericht in 1995 begon dit gezelschap simpelweg met het naspelen van LP's van Nederlandse en Vlaamse revivalgroepen uit de jaren 70. Platen van Rum, Dommelvolk en RK Veulpoepers BV, om er maar een paar te noemen. Verrassend genoeg sloeg het concept aan, en werd het repertoire uitgebreid met een eigen interpretatie uit liederenboeken zoals het bekende ‘Liederen en Dansen uit de Kempen' van Harrie Franken. Behalve dat speelde Wè-nun Henk in 1996 samen met de uit de as verrezen RK Veulpoepers BV en ging zich profileren op de Brabantse (pop)festivals. In de zomer van 1998 verschijnt de in eigen beheer uitgegeven debuut cd Gist. De liedjes op deze plaat zijn zowel muzikaal als tekstueel nog immer actueel. Evenals de liedjes op de platen die Wè-nun Henk daarna de wereld in stuurde met als klinkende titels: Bar' en Rum. Met respect voor de traditie, maar tegelijkertijd met één been in de huidige popmuziek is dit Brabants folkgezelschap uniek. De platen kregen lovende kritieken. Bar kreeg in 2002 zelfs de vermelding als ‘plaat van het jaar' in New Folk Sounds mee. Met als gevolg dat de belangstelling voor Wè-nun Henk bleef groeien. Aandacht van de Belgische radio 1 en optredens op grotere festivals als: Folkwoods, Elastiek, het International Folkfestival in Tilburg konden daardoor niet uitblijven. Daarnaast doet Wè-nun Henk een theatertoernee met Dommelvolk en staat voor 2007 een nieuwe plaat gepland.

Lirio
Geen concert zonder voorprogramma. Geen voorprogramma zonder kwaliteit. En kwaliteit heeft Lirio zeer zeker. Deze vier jonge muzikanten gaan eigenwijs met Franse, Vlaamse en Nederlandse dansmelodieën aan de haal. Jazzy, energiek geeft Lirio met instrumenten als viool, trekharmonica, doedelzak, gitaar en percussie een swingend draai aan traditionele muziek uit die landen.  

Aanvang: 20.30 uur
Entree: € 5,00