Wouter Vandenabeele komt in Nederland zijn nieuwe cd voorstellen bij Folkclub Twente in Enschede op 14 januari, en een week later (21-01) in het Folkcafé in Tilburg.

Wouter Vandenabeele is een internationaal erkend violist, arrangeur en componist. De productiviteit van deze in Gent wonende jonge Waaslander bereikte de afgelopen jaren ongekende hoogtes: hij speelde concerten aan de zijde van de Senegalese peulviolist Issa Sow, leidde het prestigieuze Hadzidakis-project voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 (o.a. met Teresa Salgueiro, Lucilla Galeazzi, Joji Hirota, Kari Bremnes, Eva De Roovere,...) Hij maakte een 20 tal cd's, speelde al honderden optredens met Ambrozijn en zijn wereldorkest Olla Vogala en zat achter het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï met concerten in zowel Marokko als hier. Hij werkte samen in Zuiderwind (EMI) met Zuidafrikaanse muzikanten en speelde ook daarmee tal van concerten in België in Zuid Afrika (o.a. in Soweto).Hij werd gevraagd daar het Gentse stadsbestuur om muziek te schrijven voor het vuurwerk op de nationale feestdag op 21 juli 2005 en hij werd ook gevraagd voor de opening van de Handelsbeurs in Gent. Hij werkte daar samen met o.a. Steve Houben, Erik Vermeulen, Savina Yanatou, Philippe Thuriot, Ex Tempore en vele anderen.Hij speelt af en toe in de begeleidingsband van Laïs en speelde vorig jaar mee op een aantal grote Engelse festivals (waaronder Womex en National Theater in londen) met de Senegaleze groep Daby Baldé. Hij is bovendien een gewaardeerd lesgever: als artistiek leider op het internationaal jongerenmuziekkamp Flanders Ethno, stage international d'été de Neufchateau voor de franse gemeenschap, jeunesse musicale in Cyprus, op de Folk- en Jazz-stages van Muziekmozaïek of als dirigent van de samenspelklas op de jaarlijkse zomerse volksmuziekstage in Gooik. Sinds september 2005 geeft hij ook les folkviool aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en leidt hij het jongerenorkest Transpiradansa.

Aanstaande zondag, 14 januari, beleeft de folkclub Twente de Nederlandse CD-presentatie van Chansons Sans Paroles, waarvoor Wouter zich laat begeleiden door bevriende muzikanten waarmee hij al jarenlang samenwerkt (de westerse Arne Van Dongen, bas en Anne Niepold, harmonica en de Senegalese Malick Pathé Sow, hoddu, gitaar en Serigne C.M. Gueye, percussie). Dit keer geen composities voor grote orkesten noch overweldigende arrangementen. Wouter kiest resoluut voor soberheid: multiculturele indrukken in kleine muzikale miniaturen.

De CD kreeg onlangs in een laaiend enthousiaste recensie een 9 van Folkforum.nl. Henk schreef: "Chansons sans paroles, het solo-album van de Vlaamse violist Wouter Vandenabeele, verruimt je blik. Opgegeroeid in de folk, maar klassiek geschoold, ontlokt hij aan zijn viool de meest aardse klanken, die gekleurd zijn door jarenlange samenwerking met muzikanten uit andere culturen. In zijn indrukwekkend genuanceerde speeltstijl leeft elke toon! Hij weet als geen ander het benodigde gevoel in zijn spel te leggen. En dan is er de kwaliteit van Vandenabeele als componist, die leidt tot beklijvende melodieën. Deze liederen zonder woorden zijn zo sterk dat ze smeken om meegeneuried te worden."

Zondagmiddag 14 januari 2007 om 15:00
Entree: EUR 10,= | donateur/student: 8,=
Reserveer online of bel 053-4766283 / 053-5383334 (na 18:00)
http://folk.twente.org/ (info, route, luisteren, etc)

Een week later is Vandenabeele te zien en te beluisteren in het Folkcafé in de Paradox in Tilburg. Hij laat zich dan begeleiden door Arne van Dongen (contrabas), Anne Niepold (diatonische accordeon en altviool) en Malick Pathé Sow (zang en hoddu, dat is een viersnarig griotten-gitaartje).

Zondag 21 januari 2007
Muziekpodium Paradox Tilburg
Telegraafstraat 62
aanvang 15.30 uur, entree 5 Euro
Zie ook: www.paradoxtilburg.nl.