Het Noorse zangtrio Mediaeval geeft drie concerten in ons land. Vanavond (16/1) in 's-Heerenberg, morgen in Zwolle en overmorgen in Utrecht.



Mediaeval behoort tot de wereldtop binnen de oude muziek . Naast middeleeuws repertoire zingt het drietal echter ook hedendaagse stukken. Alles a capella. Het trio sopranen bestaat uit Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Torunn Østrem Ossum.

Peter Bruyn laat in De Gelderlander twee van de drie zangeressen aan het woord. Hier enkele passages uit zijn artikel:
....De drie vrouwen die zonder enige instrumentale begeleiding of elektrische versterking muziek zingen die steevast als ‘ijl', ‘nevelig' of ‘etherisch' wordt omschreven, worden binnen het genre onbetwist tot de wereldtop gerekend. Wat vooral opvalt is hoezeer het middeleeuwse en het nieuw gecomponeerde repertoire, dat om en om gezongen wordt, ondanks de acht eeuwen verschil in leeftijd, naadloos op elkaar aansluit. Hedendaagse muziek kent weliswaar andere harmonieën en intervallen dan de middeleeuwse, maar heeft een vrijwel zelfde sfeer. "Het was zeker niet de bedoeling van die componisten om iets ‘middeleeuws' te schrijven, zegt Anna. "Ze wilden iets éénentwintigste eeuws maken. En dat is het ook geworden. Maar ze kozen er voor om hetzelfde type religieuze teksten te gebruiken als in de middeleeuwse muziek , zoals Ave Maria. En dat trekt het wellicht al in een bepaalde richting."...

...Anna is Zweedse. Linn en Torunn zijn Noors. Ze studeerden alledrie in Oslo. Tien jaar geleden ontmoetten ze elkaar. Een masterclass bij het Britse Hilliard Ensemble - het beroemdste vocale ensemble op het gebied van middeleeuwse muziek - was de katalysator bij het oprichten van een eigen groep. Trio Mediaeval ontwikkelde al snel een eigen stijl en kwamen onder contract bij het prestigieuze Duitse kwaliteitslabel ECM. Alle muziek die het trio tijdens de huidige tournee zingt heeft een kerkelijke achtergrond of is daar van afgeleid. "Toch is het zeker niet zo dat er alleen maar religieuze middeleeuwse muziek bestaat", zegt Linn. "Er zijn ook wel seculiere oude composities bekend om aan de hoven gezongen te worden. En troubadoursliederen. We houden als trio alleen heel erg van die religieuze muziek omdat die zo goed bij de kleur van onze stemmen past."...

Concerten Trio Mediaeval: 16 jan 's-Heerenberg: Huis Bergh, 17 jan Zwolle: Schouwburg Odeon, 18 jan Utrecht: Pieterskerk.