Zaterdag 3 februari treedt Palio-Paréa op in de Lantaern in Zevenaar.

Palio-Paréa is een Griekse uitdrukking voor "oude vrienden bij elkaar". Het waren Loek Schrievers, Margôt Schenk en bevriende muzikanten die vanaf 1992 onder deze groepsnaam het avontuur in de Griekse muziek zochten. Door de sterke composities van Loek Schrievers, alsmede de keuze en eigenzinnige bewerkingen van reeds bestaande Griekse liederen heeft de groep een authentieke, herkenbare stijl ontwikkeld. Palio-Paréa vertolkt deze muziek met hart en ziel en dat is misschien de reden dat ze zelfs in Griekenland gevraagd worden om op te treden.

Dat ook in Griekenland de muziek van Palio-Paréa veel waardering oogst, blijkt uit de steevast positieve recensies in de Griekse muziekpers en de regelmatige uitnodigingen voor optredens in veel bekeken en beluisterde TV- en radioprogramma's tijdens tournees door Griekenland. Ook al zijn verschillende Griekse stijlen in het repertoire van de groep vertegenwoordigd, de belangrijkste inspiratiebron binnen de Griekse muziek is voor Palio-Paréa de ‘rembétika'. De stadsliederen van en over de rand van de samenleving uit de eerste helft van de 20e eeuw. Liederen over verloren of onbeantwoorde liefde, drugs (met name hash) en het leven op zich worden gespeeld met de klanken van bouzouki en gitaar, maar ook instrumenten als baglamas (een soort mini-luit) en tzouras (luit die tussen baglamas en bouzouki in zit) zijn te horen. Bovendien hanteert Schrievers ook nog de mandoline en de ud, waarmee duidelijk wordt dat de muziek van de rembétika een mengeling is van oost en west.

Loek Schrievers is ondertussen al bezig met een nieuw project, hij zet teksten van de Griekse dichter K.P. Kavafis op muziek, een karwei waar de Grieken zelf zich nog niet aan gewaagd hebben. Over enkele nummers die Palio-Paréa al hiervan uitvoert zijn lovende kritieken verschenen.

De huidige kern van Palio-Paréa bestaat uit: Margôt Schenk (zang, baglamas , percussie), Loek Schrievers (bouzouki , tzouras , ûd  zang), Carel van Rijn (gitaar, tenorgitaar, zang) en vaste "gast" Takis Sideris (ney , klarino , viool, tzouras , zang)

3 februari 2007, Palio-Paréa, Folkcafé De Lantaern, Zevenaar. Aanvang 21:00 uur. Entree € 7,00  donateurs € 6,00  

Zie ook: www.palioparea.nl en www.delantaern.nl.