Nikitov heeft het druk. Vanmiddag (zo 11/2) staat dit eclectische yiddish muziekkwartet vanaf 16 uur in de Amsterdamse synagoge.

Niki Jacobs, de zangeres van dit yiddische muziekkwartet, vertelde vanochtend (zo 11/2) in het VPRO tv-programma Vrije Geluiden over de tournee langs synagoges in Nederland. Maar de groep staat ook in cafees, folkclubs en theaters.

De zangeres en de violist wonen in Haarlem, de gitarist en bassist in New York, waar zangeres Jacobs haar opleiding genoot. De meerwaarde van de samenwerking is de verschillende muzikale achtergrond. Nikitov stelt meest traditionele yiddishe liederen en melodieën centraal. Maar in zijn ‘Joodse muziek' komen alle genres aan bod, die de vier muzikanten beroeren: gypsy jazz, Oost Europese folk, klezmer, old time en klassiek. Dat levert muziek op die de schoonheid van het leven symboliseert, soms treurig en melancholisch, maar vaker opzwepend en vrolijk.

De samenstelling van Nikitov is: Niki Jacobs (zang), Jelle Van Tongeren (viool), Adam Good (gitaar) en Jason Sypher (contrabas).

Naast het concert op 15 maart in de Utrechtse synagoge, dat we onlangs aankondigden, heeft de groep een goed gevulde agenda met vanmiddag (zo 11/2) vanaf 16 uur een concert in de Amsterdamse Synagoge Amsterdam (16 uur), 15/2 Synagoge Zwolle, 17/2 Synagoge Groningen Groningen, 18/2 De Waag Haarlem, 7/3 Kulturrampe Krefeld, 11/3 Café Kobalt Amsterdam, 15/3 Synagoge Utrecht, 17/3 Oude Kerk Heemstede Heemsteede, 31/3 Folkcafé De Lantaern Zevenaar, 23/4 Synagoge Rotterdam.

Luister eens op www.myspace.com/nikitov Meer info op www.nikitov.com