De Noorse klezmerband Urban Tunélls bezoekt volgende maand voor het eerst Nederland en zal optreden in Haarlem en Amsterdam.

Op donderdag 15 maart is de groep te bewonderen in de Haarlemse concertzaal Kadens en op vrijdag 16 maart in het Amsterdamse PleinTheater. In het PleinTheater zal een aantal gasten uit de Nederlandse klezmerscene hun opwachting maken, onder wie de bekendste Nederlandse vertolkers van het Jiddische lied van dit moment, de zangeressen Rolinha Kross en Niki Jacobs.
 
Urban Tunélls Klezmerband (www.urbanklezmer.com)
Urban Tunélls is dé klezmersensatie van Noorwegen. De band is in 2000 opgericht door klarinettist Morten Michelsen voor een aantal concerten in de synagoge van Trondheim, maar inmiddels is hun muziek doorgedrongen tot in de meest afgelegen fjorden van het land. Ook in het buitenland is de opmars van deze vijf Noorse klezmorim niet onopgemerkt gebleven. Vorig jaar speelden ze op de Joodse festivals van Chicago en New York. Maar in Nederland waren ze nog niet eerder te zien. Een primeur!
 
Rolinha Kross (www.mazzeltov.nl)
Rolinha Kross wordt beschouwd als de belangrijkste Nederlandse vertolkster van het Jiddisch lied. Met haar groep Mazzeltov toert zij langs de Nederlandse theaters. De laatste cd van deze groep was vorig jaar genomineerd voor een Edison. Vorig jaar zong zij in een uitverkocht Amsterdams Concertgebouw (Robeco Reeks) en in januari 2008 zal zij daar weer te zien zijn. Maar, voor haar Amsterdamse fans, nu tussendoor een keer in het PleinTheater.
 
Niki Jacobs (www.nikitov.com)
Met haar groep Nikitov is Niki Jacobs midden in haar tournee ‘fun shtetl tsu shtetl' die haar door Amerika, Nederland en Duitsland voert. Toch ziet zij kans om op vrijdag 16 maart acte de presence te geven in het Pleintheater.
 
Harold Berghuis (www.haroldberghuis.nl)
Harold Berghuis (gitaar) zal beide optredens van Urban Tunélls als gastspeler meespelen. Harold is vooral bekend als gitarist, componist en arrangeur van Mazzeltov, de Hot Club de Frank en zijn New Hot Trio.
 
Donderdag 15 maart 2007      
Theater Kadens, Wagenweg 60, Haarlem
Aanvang: 20.15
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of  023 - 5311891
 
Vrijdag 16 maart 2007
PleinTheater - eetcafé, Sajetplein 39, Amsterdam
Aanvang:  20.30
Reserveren:  020 - 6933380