Violiste Monique Lansdorp komt op 24 maart met haar International Klezmer String Trio naar de Orangerie in Ruurlo.

Na het zeer succesvolle optreden met de groep Balkan Colours tijdens het Kasteeltuinconcert van 2005 komt de wereldvioliste Monique Lansdorp opnieuw naar Ruurlo. Dit is bijzonder omdat zij druk is met vele optredens, waaronder die met Boudewijn de Groot en met het opnemen van cd's. Lansdorp komt toch omdat ze -naar eigen zeggen- sinds het Kasteeltuinconcert een speciale band heeft met Ruurlo.

Met Laura Cesar en Mike Horowitz heeft zij het International Klezmer String Trio geformeerd en met hen komt zij op 24 maart a.s. naar de Orangerie in Ruurlo. Het trio komt met het programma Bessarabian Groove, naar de gelijknamige nieuwe CD van het ensemble. Een verrukkelijke combinatie van uiteenlopende klezmermelodieën (Joodse danstunes, van oorsprong afkomstig uit het Midden-Europse gebied, Besarabye) en traditionele Europese folktunes. Hier en daar hoor je een vleugje Rosenberg trio, Keltische en Balkan melodiën. De luisteraar wordt meegesleept in eeuwenoude dansthema's zoals de Joodse Freilach, de Gypsy hora en de Bulgaarse Pajdushko (in 5/8 maat), muzikaal aaneengesmeed door eigen jazzy bewerkingen. De van oorsprong pan-Europese melodieën worden door het trio zo aanstekelijk vertolkt met swingende grooves en frisse improvisaties dat te hopen valt dat er een plekje in de Orangerie overblijft om te dansen, want het kost moeite om bij deze swingende muziek stil te blijven zitten.

Bezetting:
Laura Cesar, contrabas (Canada-Zwitserland)
Stamt uit een van oorsprong Hongaarse familie; groeide op in Toronto waar ze lang speelde bij de Flying Bulgar Klezmer band. Naast  succesvolle carriere in de jazz is haar interesse voor deze muziek altijd groot gebleven.

Mike Horowitz, gitaar (USA-Zwitserland)
Stamt uit een joodse familie (New York) en groeide op met klezmermuziek. Zijn studie in klassieke en electro-acoustische gitaarmuziek zet de trio-arrangementen in een interessant perspectief. Mike geeft een nieuwe invulling aan de rol van de "secund" in de traditionele Fidl Kapelye.

Monique Lansdorp, viool en trompetviool (NL)
Na haar studie musicologie en klassiek viool specialiseerde zij zich in Oost-Europse & Joodse muziek. Internationaal bekend als wereldvioliste, met aanstekelijk vioolspel en een herkenbaar warm geluid, is Monique tegenwoordig een veelgevraagd docent en een graag geziene gast op uiteenlopende podia. Onder andere bij Fernando Lameirinhas, Shura Lipovsky en Boudewijn de Groot.
In 1999 richtte zij Klezmer International op, dat bestaat uit internationale Klezmermusici, die jaarlijks workshops en cursus-activiteiten aanbieden. Zie ook www.worlddance.ch.

24 maart 2007, International Klezmer String Trio. De voorstelling begint om 20u15 in de Orangerie, Stapeldijk 1 te Ruurlo.
Kaarten à € 10.- zijn te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (En te koop bij Alex schoenmode Dorpsstraat 21 en bij Groot Jebbink, bloemenwinkel, Dorpsstraat 57 te Ruurlo). Leden van de KunstKring betalen € 9.

Zie ook: www.klezmerstrings.coolsites.nl.