Op 14 maart spelen Lowell 'Banana' Levinger & David Nelson bij Cambrinus in Horst.

Woensdag 14 maart is Cambrinus in Horst het toneel van een ontmoeting tussen enkele legendarische namen uit de muziekwereld ten tijde van het Westcoast- hippietijdperk in Amerika. Tussen grote namen als Byrds, Jefferson Airplane, Buffalo Springfield, The Band, Steve Miller, Little Feat en Crosby, Stills & Nash waren The Youngbloods, The Grateful Dead en The New Riders of the Purple Sage toonaangevende bands. In deze bands speelden Lowell ‘Banana' Levinger en David Nelson een prominente rol. Beide heren zijn voor de eerste keer als duo in Europa en doen voor drie concerten Nederland aan.

Tijdens het Cambrinusconcert staat niemand minder dan muzikale vriend Iain Matthews in het voorprogramma. Engelsman Iain Matthews woonde destijds in San Francisco en maakte furore in diezelfde scene met zijn band Matthews Southern Comfort. Banana was mede-oprichter en gitarist/toetsenist van The Youngbloods en David Nelson oprichter en lead-gitarist van The New Riders of the Purple Sage. Daarnaast was hij muzikaal zeer nauw betrokken bij zijn legendarische vriend Jerry Garcia en diens band The Grateful Dead.

Nadat David Nelson met zijn vriend Jerry Garcia begin 60-er jaren de Wildwood Boys geformeerd heeft, blijft hij een continue muziekrelatie met Jerry Garcia onderhouden. Die vriendschap leidt ertoe dat hij op drie meest spraakmakende Grateful Dead-platen als bandlid meespeelt. Samen met Garcia formeert hij vervolgens de psychedelische countryrockband The New Riders of the Purple Sage. Nadat de Riders uit elkaar vallen speelt Nelson verder mee in de nieuwe Jerry Garcia Band. In '96 begint hij zijn eigen David Nelson Band.

Banana was in de 60-70er jaren verantwoordelijk voor het typisch electric keyboard-geluid van The Youngbloods, de band rondom Jesse Colin Young. Als band was ze geen algemeen bekende van het hele grote publiek, maar wordt desondanks beschouwd als een van de toonaangevende bands in het hippie-psychedelische tijdperk. Het nummer Get Together werd zowaar nog een hit en Darkness Darkness is door vele collega-muzikanten gecoverd (van Eric Burdon, Led Zeppelin's Robert Plant, Mott the Hoople, tot Golden Earring en Iain Matthews).

Banana en David Nelson spelen al meer dan 8 jaar samen en hun repertoire omvat bluegrass, traditionele country en folk en alles op maat gemaakt met een gebruikelijke kleine portie psychedelica. Iain Matthews wordt begeleid door Mike Roelofs op keyboards. Mogelijk zullen Iain Matthews en Banana ook samen het podium delen om Darkness Darkness ten gehore te brengen.

Woensdag 14 maart 2007, Banana & David Nelson, Cambrinus, Horst. Dit concert begint om 20.30 uur en de entree bedraagt 15 euro.

Zie ook: www.cambrinusconcerten.nl.