Het Folkcafé in Paradox in Tilburg staat op 18 maart in het teken van festival De Accordeonslag, met een optreden van het Renato Borghetti Quartet.

De muziek van Borghetti lijkt voor Braziliaanse begrippen tamelijk ongewoon. Dat kan zijn doordat zijn roots liggen in het folkloristische uiterste zuiden van Brazilië, zo tegen de grens met Argentinië aan. De muziek van de ‘gauchos' van Rio Grande do Sul komt daarvandaan. De in die regio gebruikte knoppen-accordino, de gaita ponto, is tamelijk excentriek hoewel het accordeon in Brazilië op zichzelf toch geen onbekend instrument is. Het lijkt ontworpen om een steviger volume en diepere intensiteit te kunnen weergeven.

Door trouw te blijven aan zijn basis zonder te vervallen in purisme kon deze meester zijn successen vergaren. Zonder concessies te doen en met bijbehorende vaardigheid kan hij moeiteloos het genre moderniseren en elementen uit wereldmuziek, pop, samba, jazz en tango toevoegen. Talloze oorspronkelijke regionale traditionals bewerkt hij tot eigentijdse muziek voor een eigentijds publiek. Eigenlijk representeert hij de Braziliaanse muziek en zelfs de complexe Braziliaanse samenleving in al zijn historische facetten: De geschiedenis van het land kent vele conflictueuze en harmonieuze momenten, voortkomend uit het pre-Columbiaanse tijdperk, het Europese imperialisme en de korte post-koloniale periode, waarvan de groeipijnen in al zijn klanken te horen zijn. In die zin is hij toch pur sang een Braziliaan.
 
‘His playing is uncompromising in its loyalty to a folkloric past, adventurous in its openness to new ideas' by William Hogeland.

renato borghetti, foto wener maresch
Renato Borghetti, foto Wener Maresch
 
Website: www.renatoborghetti.com.br.
cd: Gaúchos, 2004, Quinton Records Q0501
video: http://www.youtube.com/watch?v=SXlj3kRsUVA.

Bezetting
Renato Borghetti: accordeon (gaita ponto)
Daniel de Sá Leite: gitaar
Vitor Peixoto: piano
Pedro Figueiredo: sax/fluit
 
optredens i.h.k.v. De Accordeonslag 2007:
16 mrt: LEEUWARDEN
17 mrt: BREDA
18 mrt: TILBURG
21 mrt: DEN BOSCH
24 mrt: HELMOND

18 Maart 2007, Folkcafé met Renato Borghetti Quartet
Muziekpodium Paradox Tilburg
Telegraafstraat 62
aanvang 15.30, entree (let op:) € 10,-
VPRO-Backstagepas: korting € 2,-

Zie ook: www.accordeonslag.nl.