Op zondag 18 maart a.s. 's middags om 4 uur treedt Kompanía Aliki op in het Wereldmuziekcafé Arnhem.

Dit gezelschap brengt authentieke Griekse muziek, zoals Rebetika, Griekse volksmuziek en de meer hedendaagse populaire stijl "Laika".

Het wereldmuziekcafé is gevestigd in de bovenzaal van Grand Café Metropole aan de Steenstraat 68 te Arnhem. De toegang is € 10,-. Houders van CJP of collegekaart betalen € 5,-. Men kan kaarten reserveren via tel. nr. 0575-523707. Meer informatie is te vinden op www.wereldmuziek.nl.

Kompanía Aliki zingt uitbundig de feestelijke en melancholische Griekse café-muziek, begeleid door bouzouki, viool, baglama, ziler, gitaar en accordeon. Het is een echte Griekse taveerneband, die gewend is om lange avonden en nachten door te gaan met zingen en spelen. De Nederlanders Noortje van Andel, Hans Kloens, Ad Lagendijk en Boris Waalboer hebben zich jarenlang verdiept in de vele verschillende stijlen Griekse muziek. Jaarlijks brengen zij enkele weken door op Kreta en worden daar op handen gedragen door de plaatselijke bevolking, die onder de klanken van Kompanía Aliki elke avond eet, drinkt, zingt en danst, tot diep in de nacht.

Rebetika is de muziekstijl van de desperaodo's uit de jaren 20, ook wel de Griekse blues genaamd. Een tijd lang werd deze muziek verboden, omdat ze geassocieerd werd met drugs en criminaliteit. Sedert de jaren '60 is de muziek weer opnieuw tot leven gekomen en zij vormde de inspiratiebron voor zangers en componisten als Mikos Theodorakis, Nina Mouskouri en Georges Dalares. De hedendaagse Griekse populaire muziek vindt nog steeds zijn wortels in de Rebetika.

Eens per maand is er in het Wereldmuziekcafé Arnhem live muziek te beluisteren uit alle windstreken, telkens op zondagmiddag om 16 uur.

Op 15 april: Ierse pubmuziek met Doggy Few. Vier doorgewinterde Ierse pubmuzikanten brengen Ierse traditionals, feestliederen, drinkliederen en klaagliederen. Een levendige band van grote kwaliteit.

Op 13 mei: Zigeunermuziek uit Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië met het voormalige studentenzigeunerorkest Csárdás uit Leiden. Zes ervaren zigeunermuzikanten brengen de Puszta bij u thuis met violen, altviool, cello, contrabas, klarinet, cimbaal, panfluit, fluier, pistalka, fujara en taragot.

Op 10 juni: WrâldfrysK: wereldmuziek vertaald in het Fries, met Doede Veeman & Balkanorkest RemoliNo. Ze nemen de luisteraar mee op een muzikale reis langs een loom warm marktplein in Bulgarije, waar gedanst wordt op de felle klank van een Turkse trommel, tot in Finland, waar vanuit een verlichte hut muziek klinkt over een bevroren meer.

Wereldmuziekcafé Arnhem is een initiatief van World Music Agency DE SPEELMAN,  www.speelman.nl.