In De Oude Remise in Nieuweschans staan de Groningse Stroatklinkers op 17 maart op het podium om St. Patrick's Day te vieren.

Als Kloosterburen Carnaval kan vieren, dan kan Oost Groningen toch zeker St. Patricks Day vieren. Met die gedachte hebben de voormalige uitbaters en bezoekers van het (eveneens voormalige) befaamde folkcafé The Fiddlers Green uit Schildwolde de Oude Remise in Nieuweschans benaderd. En na wat aarzelingen - want de exploitanten van De Oude Remise hebben het fenomeen St. Patricks Day nog niet eerder meegemaakt - gaat het dit jaar dan gebeuren. Op 17 maart, de feestdag rond de patroonheilige van Ierland St. Patrick kleurt De Oude Remise groen.

In ieder geval is het motto vooral: kleed, eet en drink groen en vier feest.
De Groningse topformatie De Stroatklinkers, die ook in The Fiddlers Green de St.Patricks Nights tot grote hoogte dreef, speelt ook op deze 1e St. Patricks Night in De Oude Remise een grote rol. Hun aanstekelijke muziek zal er zeker voor zorgen dat de groen uitgedoste, feestende gasten zich ook op de dansvloer zullen wagen. En natuurlijk mét een Raffle in 3 rondes, met 2 hoofdprijzen en een "super"prijs.
De entree bedraagt 10,00 inclusief een drankje.

Het feest wordt vooral overal ter wereld gevierd. Nadat Ieren door honger, oorlog, godsdiensttwisten, deportatie en emigratie hun land verlieten, werd St. Patrick het symbool waarmee ze de liefde voor hun land en hun eigen godsdienst levend hielden. In Amerika in eerste instantie, waar inmiddels vele generaties Ieren wonen, maar langzamerhand over de hele wereld. Eerlijk gezegd wordt St. Patricks Day nog maar een aantal decennia in Ierland gevierd.
St. Patricks Day wordt gevierd door, onder andere, "rivieren en bier groen te kleuren" - in Ierland zegt men spottend "door groen te kleuren na het drinken van rivieren bier".

Wie was St. Patrick, en waarom wordt hij zo liefdevol herdacht door zoveel mensen over de hele wereld, 1500 jaren na zijn dood?
De legende vertelt dat St. Patrick werd geboren in Wales rond 415 n.C. Toen hij 16 jaar oud was, werd hij ingelijfd door een Iers oorlogslord. Hij bracht zes miserabele jaren in Ierland door tot hij naar Frankrijk wist te ontsnappen. Daar werd hij een priester en veranderde hij zijn naam in Patricius of Patrick. In plaats van te vergeten wat een slechte jaren hij in Ierland had doorgebracht, besloot hij om terug te keren naar het land dat hem eens tot slaaf maakte. Hij besteedde daar zijn tijd aan het verkondigen van het Christendom en het verdrijven van slangen en het populair maken van... de klaver. Om de drie-eenheid te verklaren aan de Ieren, gebruikte hij namelijk het klavertje drie. Dit is de reden waarom het klaverblad het nationale symbool van Ierland is.  
Volgens de legende verdreef St. Patrick alle slangen uit Ierland, dus hij heeft ook alle fossiele overblijfselen van slagen en verwijzingen naar slangen in de oude literatuur en legendes verdreven: tot vandaag zijn er geen slangen te bekennen in Ierland.

Meer informatie over St. Patrick en de viering van St. Patrick's Night op 17 maart 2007 in De Oude Remise is te vinden op www.deouderemise.nl.