Op zondagmiddag 15 april opent het Wereldmuziekcafé Arnhem voor de derde keer zijn deuren. Deze keer laat Doggy Few de vonken overspringen van Ierse ballads, feestliederen en kroegliederen.

Eens in de maand vindt het Wereldmuziekcafé plaats in de bovenzaal van Grand Café de Metropole aan de Steenstraat 68 in Arnhem. Sedert zijn oprichting in februari dit jaar was er grote belangstelling voor dit nieuwe fenomeen. Watty Rosenberg en zijn Django-orkest Sonnekai trokken veel liefhebbers van de Hot Club de France. Een maand later bracht Kompanía Aliki veel liefhebbers van Griekse muziek bijeen, waarbij er ook gedanst werd. Zo komt er elke maand een ander land en een andere muziekstijl in beeld. Het nieuwe zondagmiddag-uitje in Arnhem blijkt in een toenemende behoefte te voorzien naar muziek uit andere landen en culturen.

Vier doorgewinterde pubmuzikanten brengen Ierse traditionals, feestliederen, drinkliederen en klaagliederen. Jigs, reels, opzwepende en vrolijke dansmuziek. Ontroerende verhalen en onzinnige gedichten. Traditionals en werk bekend van Pogues, Dubliners, Clancys, Planxty: ruige liederen over drank, werk, vrouwen en oorlog, maar ook ingetogen melancholische ballads, over liefde, afscheid en weerzien.

Ondanks dat de Kelten in 432 succesvol werden verenigd door St. Patrick, hebben zij van Viking tot Brit moeten bevechten, om in 1916, als gevolg van de Paasopstand, eindelijk hun onafhankelijkheid te kunnen vieren. Het anagram doggy few - foggy dew, werd ontleend aan de mist en dauw die in de lente over Dublin lag toen de Britten met geladen geweren het begin van de Paasopstand probeerden te bezweren. Dezelfde rauwe overtuiging echoot in de muzikale energie van vijfmansformatie Doggy Few. "The Angelus bells, o'er the Liffey swells, rang out in the Foggy dew", de laatste regel van het eerste couplet van een van de bekendste Ierse ballads over de paasopstand van 1916. Toen de band een naam nodig had herinnerde iemand zich dat er een keer was geroepen: hé, Doggy Few, zing de Foggy Dew nog een keer!!

doggy few
Doggy Few

Doggy Few is:
Bart : banjo, zang
Erik : accordeon, zang
Jack : fiddle, zang
Lucas : gitaar, zang
Peter : bodhran, lepels, zang

De volgende bijeenkomsten van het Wereldmuziekcafé zijn op:
13 mei: Csárdás: Zigeunermuziek uit Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië
10 juni: Wrâldfrysk: Wereldmuziek in het Fries, met Doede Veeman & RemoliNo

Wereldmuziekcafé Arnhem is een initiatief van World Music Agency De Speelman - www.speelman.nl.

Het concert op zondag 15 april 2007 begint om 16 uur. De toegang is € 10,-. Scholieren en studenten betalen de helft. Men kan kaarten reserveren via tel. 0575-523707. Meer informatie is te vinden op www.wereldmuziek.nl.