Loreena McKennitt is morgenavond, 6 april, te zien in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.


Voor het geval je Loreena McKennitt afgelopen maand gemist hebt, nu is de Canadese zangeres, songwriter, harpiste en pianiste in België. Gisteravond stond ze in een uitverkochte Cirque Royal in Brussel en vrijdagavond 6 april treedt ze op in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

In 1985 verscheen haar debuutalbum Elemental. Muzikaal laat Loreena zich inspireren door de Keltische cultuur. Haar songs en interpretaties van traditionals bezorgen haar wereldwijd naam en faam. In later werk zijn ook veel Arabische invloeden te ontdekken. De songs worden ingekleurd met haar knappe stem en het piano-of harpspel. Gaandeweg bouwt ze aan haar reputatie. Distributiedeals met grote platenfirma's maken dat haar albums wereldwijd vlot verspreid worden en dankzij een toernee met Mike Oldfield in 1993 krijgt ze ook in Europa naam. Eerder dit jaar stelde ze haar nieuwe album An Ancient Muse voor. Daarop neemt ze de luisteraar weerom mee op een muzikale reis ver van hypes en mode.

Naar aanleiding van dat album schreef Peter Vantyghem ondermeer in De Standaard: ...Hoewel An ancient muse wat teleurstelt omdat de zangeres na al die jaren nauwelijks iets nieuws brengt, is deze plaat toch een mooi hoofdstuk in het rijke boek dat McKennitt aan het schrijven is. (...) Haar muziek is als een vrucht waarvan je geleidelijk aan de schil kunt afpellen. Of waarin je gewoon kunt opgaan, met verkwikkend resultaat...