Van 21 tot en met 29 april 2007 tourt het Hongaarse orkest Ökrös door Nederland.

De muzikanten van Ökrös volgden het spoor terug van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály naar de meest afgelegen dorpen van Hongarije en Transsylvanië en herontdekten daar de rijkdom en de schoonheid van de in vergetelheid geraakte volksmuziek. Op authentieke instrumenten en in de oorspronkelijke speelstijl vertolken ze op ongeëvenaarde wijze het gevoel en de passie van de Hongaarse muziek.

Vóór de tweede wereldoorlog speelde het plaatselijke zigeunerorkest in het dorp Bonchida in Transsylvanië zowel op boerenbruiloften als voor de high society aan het kasteel van de adellijke familie Bánffy. Dit heeft geleid tot een wonderbaarlijke vermenging van de Europese elitemuziek van destijds met de ontroerende Hongaarse, Roemeense en zigeunse volksmuziek van de boeren ter plaatse. Het resultaat is enerzijds volksmuziek die wordt uitgevoerd op het niveau van de hofmuziek en anderzijds erudiete salonmuziek uitgevoerd in een volkse stijl. Nadat de familie Bánffy na 1945 van zijn landgoed Bonchida werd verdreven, droogde een stroom van cultuur en welvaart in de regio langzaam op.

Het is de verdienste geweest van het ensemble Ökrös, om de "adellijke volksmuziek" uit Bonchida te reconstrueren aan de hand van oude grijsgedraaide grammofoonopnamen en bekraste 8 mm films. Bovendien namen de muzikanten les bij de nog levende oude zigeunermuzikanten. Csaba Ökrös is een sublieme violist die de volkse uitvoeringspraktijk op een authentieke manier beheerst, niet alleen technisch, maar ook emotioneel. Ágnes Szalóki is een stralende Hongaarse ster: een huiveringwekkend pure zigeunerzangeres. Ökrös bracht inmiddels 5 CD's uit, die tijdens de toernee te koop zijn.

Bezetting:
Ágnes Szalóki (zang), Csaba Ökrös & Miklós Molnár (viool), László Mester (kontra), Robert Doór (contrabas). Vanaf 25 april doet Kálmán Balogh op cimbaal mee.

Tourdata:
zaterdag 21 april, Kultuurhuis Bosch, Arnhem
zondag 22 april,Centrum De Born, Zutphen
zondag 22 april, TRANSSYLVANIË-FESTIVAL, Deventer
maandag 23 april, Café De Lageweg, Wijk aan Zee
dinsdag 24 april, Centrum De Poort, Winsum (Gr.)      
woensdag 25 april, Bennohaus, Münster (D)    
donderdag 26 april, BIMhuis, Amsterdam
vrijdag 27 april, Zang & Vriendschap, Haarlem
zaterdag 28 april, Theater De Musketon, Utrecht
Op 28 en 29 april: workshops in Theater Musketon in Utrecht. Meer informatie hierover (en gedetailleerde speellijst) op: www.tanchaz.nl.

Zie ook: www.wereldmuziek.nl.