Vanavond 11 april speelt David Olney het eerste concert van zijn tour door Nederland in De Wegwijzer in Nieuw en St. Joosland.

David Olney is een Amerikaanse singer-songwriter, wiens liedjes al opgenomen werden door grootheden als Emmylou Harris, Linda Ronstadt en Steve Earle, maar die ook een bewonderaar heeft in Freek de Jonge, die zelfs enkele nummers van hem vertaalde in het Nederlands.

Marius Roeting schreef in de Provinciale Zeeuwse Courant over de bijzondere invalshoeken van deze liedjesschrijver, die door kenners de hemel in geprezen wordt maar bij het grote publiek nauwelijks bekend is. Enkele citaten:

...Het lijken simpele, doorsnee songs met alledaagse thema's. Maar net als dat een schilderij van afstand een afbeelding vormt, ontwaar je pas de technieken als je dichterbij komt en dan vallen de sublieme details op. Olney speelt met woorden, met zinsdelen en zinsconstructies. Zijn rijm is weergaloos. Alle woorden zijn treffend.
Niet zelden kennen de liedjes een verrassende wending of een onverwacht slot. Olney creëert karakters...

...Die karakters kunnen bestaande of gefingeerde personages zijn, maar evengoed voorwerpen. Wie bedenkt het nu om het verhaal van de Titanic te hervertellen vanuit het standpunt van de ijsberg waar het onfortuinlijke schip tegenaan voer? Of de filosoof die over zijn eigen lied nadenkt...

...De teksten zijn humoristisch, verontrustend, meelevend, observerend, schetsend, breekbaar, ironisch of beschrijven gewoon de onoverkomelijke liefde...

David Olney wordt bij zijn optredens begeleid door Sergio Webb (gitaar).

Tourschema:
11 april Theater de Wegwijzer, Nieuw & St. Joosland
12 april Societeit Transvaria, Den Haag
13 april Café 't Zielhoes, Noordpolderzijl
14 april De Boerderij, Eine
15 april Cultureel Podium Roepaen, Ottersum
16 april De Schalm, Westwoud
17 april In The Woods, Lage Vuursche
18 april Cambrinus, Horst
20 april Café de Amer, Amen

Zie ook: www.davidolney.com.