Woensdagavond 9 mei treedt de Zuid-Afrikaanse zanger Chris Chameleon op in filmtheater de Bussel in Oosterhout, na afloop wordt de film U-Carmen e-Khayelitsha vertoond.

De Zuid-Afrikaanse zanger Chris Chameleon, bekend als leadzanger/bassist van de Afrikaanse band Boo!, is vanaf 27 april solo live te bewonderen op podia in Amsterdam, Den Haag, Amersfoort, Oosterhout, Antwerpen en Londen, waarbij hij zichzelf begeleidt met een akoestische gitaar. De populaire live band Boo! hield in oktober 2004 op te bestaan, na 7 jaar van intensieve tournees (bijna 900 concerten in 17 landen!). Ook in de Benelux was deze band uiterst populair in het live circuit. De bezoeker kan een gevarieerd programma verwachten: liedjes van zijn album Ek Herhaal Jou (in het Nederlands en Afrikaans) en nummers van Boo!.
 
Tijdens één van de vele tournees in Nederland zag Chris op een avond een boeiende documentaire bij de VPRO, met de titel Korreltjie niks is my dood/Uur van de Wolf (onlangs weer herhaald), de in Montreux met een Zilveren Roos bekroonde documentaire van Saskia van Schaik en Henk van Woerden over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker (1933-1965) en raakte geïntrigeerd door het verhaal achter deze vrouw en haar dichtkunst. Na het opbreken van Boo! werd Chris Chameleon in zijn thuisland Zuid Afrika gevraagd een tweetal nummers op te nemen voor een soap (De 7e Laan), gebaseerd op haar gedichten. De respons van de kijkers was dusdanig enthousiast dat de zanger besloot meer gedichten van Ingrid naar muziek om te zetten. Al snel was er meer dan voldoende materiaal voor een volledig album: Ek Herhaal Jou. De liedjes klinken één voor één verrassend en fris. De Afrikaanse teksten zijn voor de Nederlandstalige luisteraar voor een groot gedeelte goed te volgen. Binnenkort zal Chris het album ook in het Nederlands inzingen met vertalingen door Gerrit Komrij.

Na het optreden wordt, op aanraden van Chris Chameleon, de film U-Carmen e-Khayelitsha vertoond. Het is een spannend en geslaagd experiment van de Britse regisseur Mark Dornford-May. Het is de omzetting van Georges Bizet's beroemde Franse opera Carmen die zich afspeelt in Spanje naar een situatie in Zuid-Afrika en wordt gezongen in het Xhosa - een taal met typische kliktonen. Plaats van handeling is de township Khayelitsha bij Kaapstad. Actrice Pauline Malefane, die ook meewerkte aan het scenario van de opera, speelt Carmen als een krachtige vrouw die in een door mannen beheerste cultuur zélf haar leven wil bepalen. Zij verleidt een jonge politieman die gek wordt van jaloezie als hij vervolgens aan de kant wordt gezet. Ook de verdere tragische ontwikkelingen van het verhaal zijn identiek aan die van de oer-Carmen. Hetzelfde geldt voor de muziek, die in de oorspronkelijke klassieke uitvoering te horen is, met een saillant verschil: sporadisch klinken Zuid-Afrikaanse ritmes en instrumenten. U-Carmen won dit jaar de Gouden Beer voor de beste film op het filmfestival van Berlijn.

Woensdag 9 mei, Chris Chameleon, filmtheater De Bussel, Torenplein 12, Oosterhout (Noord Brabant). Na het optreden, dat om 20.00 begint, wordt de muziekfilm/opera U-Carmen e-Khayelitsha vertoond. De entree bedraagt 10 euro.Voor leden/filmpas, C.K.V.- of 65+ is de entree 8 euro. Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook: www.chrischameleon.com.