Op zondag 22 april a.s. wordt in Ottersum een eerbetoon gebracht aan flamencozangeres Niña de los Peines, op 5 en 6 mei zijn er Duiveldansen.

Pastora Pavon, la Niña de los Peines (1890-1969), geldt als de grootste flamencozangeres van de 20e eeuw. Ze vertolkte de archaïsche cante jondo op ongeëvenaarde wijze en wordt door haar 50-jaar lange carrière en enorme repertoire beschouwd als de verbindingsschakel tussen het Edad de Oro, het gouden tijdperk van 1850 tot 1920 en de moderne flamenco.

In "Peinate tú con mis peines" gaan vijf artiesten samen op zoek naar hun eigen relatie met de grote cantaora. Een Spaanse Zangeres en zanger José Ligero brengen een selectie van de stijlen die Niña de los Peines beroemd maakten zoals soleares, siguiryas, peteneras en cartageneras. Ze worden begeleid door de gitaristen Raúl Cantizano en Alexander Gavilán terwijl de danseres La Greca een aantal cantes in beweging omzet. Aan de hand van anekdotes worden sleutelmomenten uit haar bewogen leven geschetst. Daarnaast zijn in een uitvoerig programmaboekje zowel de vertaling van haar liederen als gedetailleerde informatie over haar bio- en discografie te vinden. Het doel van de artiesten is de toeschouwers op een spontane en directe manier met het oeuvre van de zangeres kennis te laten maken. Het programma eindigt daarom met een Juerga por bulerias, een feest ter ere van de flamenco en één van haar grootste persoonlijkheden: la Niña de los Peines.

Op 5 en 6 mei is het de beurt aan de Duiveldansen van Simeon ten Holt, dit is een project op locatie van Bastiaan Brink in 7 kerken in Nederland en 1 kapel, de kapel van Roepaen. De Duiveldansen van ten Holt uitgevoerd door de pianisten Ivo Jansen en Bastiaan Brink. Gedanst wordt er door Ireen Kurvers, Hillary Blake Firestone en Eva Baumann. Zij tekenen ook voor de choreografie.

Duiveldansen gaat over de verweving van licht en duister in het menselijk bestaan. De muziek van de Nederlandse componist is vooral bekend geworden door zijn stukken: Canto Ostinato en Lemniscaat. Composities die sterk repeterend zijn en doen denken aan Glass en Reich, hoewel de muziek van Ten Holt op zichzelf staat. Op Cultureel Podium Roepaen worden de eerste voorstellingen gegeven

Zondag 22 april 2007, Peinate Tú Con Mis Peines
Aanvang 14.30 uur, entree € 14,-.

Zaterdag 5 mei & zondag 6 mei 2007, Duiveldansen
Aanvang 21.00 uur, entree € 14,-.

Cultureel Podium Roepaen, Kleefseweg 9, Ottersum.
Zie ook: www.cultureelpodium.nl.