Bana, Gil Semedo, Dina Medina en Grace Évora staan op vrijdag 15 juni in De Doelen in Rotterdam met het Metropole Orkest, en na afloop een Kaapverdisch feest.

Met tienduizenden Kaapverdianen in de stad is Rotterdam dé uitgelezen plaats voor een Kaapverdisch Gala. Op vrijdag 15 juni staan de grote namen van de Kaapverdische muziek in de Doelen. Van de legendarische Bana, de ‘ongekroonde koning van morna en coladeira', tot het jonge idool Gil Semedo, die Kaapverdische muziekstijlen mengt met invloeden uit zouk, popmuziek en r&b. Op het podium van de Grote Zaal krijgen zij weerwerk van het Metropole Orkest, dat eerder dit seizoen uitverkochte concerten van Sezen Aksu en Mariza begeleidde. Na afloop een Kaapverdisch feest, met Splash! en Nos Manera.
 
Zoals Cesaria Évora de ‘koningin van de morna' genoemd wordt, zo is Adriano Gonçalves, alias Bana, de ongekroonde ‘koning van morna en coladeira'. De in 1932 in Mindelo (São Vicente) geboren en getogen Bana leerde in de jaren vijftig de kunst van het zingen van de morna van componist Francisco Xavier da Cruz (B. Leza). In 1966 bracht het Rotterdamse label Morabeza Records de eerste Kaapverdische soloplaat uit: Nha Terra van Bana. Met saxofonist Louis Morais vormde Bana de band Voz de Cabo Verde, waarmee hij binnen de internationale Kaapverdische gemeenschappen roem vergaarde.
 
De Nederlands-Kaapverdische zanger Gil Semedo (1974, Santiago) spreekt met zijn eigen muziekstijl - een mix van coladeira, funaná en batuque met zouk, popmuziek en r&b - een jonge generatie aan die zich herkent in zijn teksten over een jongere die in een koud land heen en weer wordt geslingerd tussen welvaart en heimwee. Hij is momenteel een van de meest succesvolle artiesten van Portugeessprekend Afrika.
 
De roots van Dina Medina (1975) liggen in Kaapverdië, maar haar wieg stond in Schiedam. Via haar ouders raakte Medina al jong bekend met de morna. Fadozanger Fernando Lameirinhas bracht haar vorig jaar opnieuw in aanraking met deze muziekstijl toen Dina meewerkte aan zijn theatertournee Morna Fado.
 
De drummer van Dina's band Splash!, Grace Évora is geboren op São Vicente (1969) en via Parijs in Rotterdam terechtgekomen. Naast zijn carrière als zanger is hij ook drummer in diverse Kaapverdische formaties, zoals Livity, Rabelados en Koladance.
 
Vrijdag 15 juni 2007, Bana, Gil Semedo, Dina Medina en Grace Évora en Metropole Orkest o.l.v. James Buckley, Grote Zaal van Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam. Aanvang 20.15 uur, aansluitend (22.15-02.00 uur) Kaapverdisch feest met Splash! en dj Nos Manera in de Hal Grote Zaal.
 
Bestel kaarten à € 39 / € 36 / € 27 (normaal/R'pas en 65+/cjp) via www.dedoelen.nl of 010-2171717.