Op dinsdag 10 juli speelt Bright Eyes in de grote zaal van de Effenaar in Eindhoven.

Twee clubshows geeft multitalent Conor Oberst met zijn Bright Eyes in Nederland tijdens zijn aankomende Europese tournee, waarvan één in Eindhoven. Op dinsdag 10 juli komt de Amerikaan, die onlangs zijn nieuwe plaat Cassadaga heeft uitgebracht, naar de Effenaar.

bright eyes
Conor Oberst, alias Bright Eyes, foto Butch Hogan

Bright Eyes is het alias van Conor Oberst, een nu 27-jarige Amerikaan die je gerust in één woord kunt omschrijven: megatalent! Al op 14-jarige leeftijd zette Conor zijn eerste schreden in het muziekwereldje als zanger/gitarist van zijn band Comander Venus. Drie jaar later debuteerde Oberst met zijn eerste Bright Eyes-plaat en sindsdien heeft hij zich bewezen als een ontzettend productieve top-singer/songwriter in de traditie van Bob Dylan, Sufjan Stevens en Elliot Smith. Zijn intense, gevoelige, weerbarstige, vaak bitterzoete liedjes zijn taalkundige én melodieuze hoogstandjes waarin hij country, (indie)rock en folkpop verbastert tot muzikale avonturen.

Cassadaga, de nieuwe plaat van Bright Eyes, is op de eerste plaats enorm rijk aan melodieën, muzikale ideeën en spitsvondige teksten. Daarnaast omvat het album de meest avontuurlijke arrangementen in Bright Eyes oeuvre tot dusver. Van opruiende percussie, tot snijdende pedalsteels en oorstrelende strijkers: het lijkt erop dat Bright Eyes de partijen zomaar uit zijn mouw schudt. De rijke voedingsbodem waaruit Oberst zijn songs put is, afgaande op dit nieuwe werk, verre van leeg.

Live-optredens van Oberst en co. zijn vaak niet minder intens dan zijn plaatwerk. Sterker nog, bij recente shows schijnt Oberst zijn woorden vol venijn zowat in de microfoon te spugen. Gesteund door een ijzersterke liveband heeft Bright Eyes een overtuigende stap naar het volle wasdom gezet. Conor en zijn band doen tijdens zijn komende korte Europese tournee nog twee keer Nederland aan, waarvan hij één show in de Effenaar geeft. Een hele warme aanrader!

Dinsdag 10 juli 2007, Bright Eyes, Grote Zaal Effenaar, Eindhoven.
Aanvang 20:00 uur, entree  € 22.

Zie ook: www.effenaar.nl.