In augustus toert de Bretonse groep Gwezel door Nederland, en doet o.a. Castle Fest en Folkwoods aan om de nieuwe cd voor te stellen. Daarnaast geven ze ook nog workshops.

Gwezel is een Bretons bijvoeglijk naamwoord met de betekenis ‘mooi'. Dit keltische woord is reeds in de middeleeuwen op papier gezet: insulam Guedel, letterlijk  Mooi-Eiland, Belle-Ile (de Franse naam van het grootste Bretonse eiland, dat in het Bretons Ar Gerveur wordt genoemd). In de latere middeleeuwen vinden we Guezel (1146) en de huidige schrijfwijze is Gwezel. Bovendien is er een homoniem in het Bretons (gelijkluidend woord met een andere betekenis) : Gouezel ‘Iers, Schots, Gaelisch', een mooie woordgrap...  De groepsnaam Gwezel is een eerbetoon, zowel aan het ‘Mooie-Eiland', als aan de andere Keltische gebieden. Deze naam symboliseert de muziek van de groep die zich geïnspireerd voelt door de Keltische muziek.
 
Aurélien Danielo (uit Bretagne) en Dimitri Boekhoorn (geboren in Nederland, maar woonachtig in Bretagne) hebben drie jaar geleden de groep Gwezel opgericht. Aurélien is gediplomeerd muzikant en Dimitri schrijft een internationaal proefschrift (Rennes / Cork) over de middeleeuwse Keltische literatuur, naast zijn bestaan als muzikant. Inmiddels spelen ze als duo, trio en kwartet. Het duo is tot viermaal toe uitgenodigd met de Galicische muzikant Carlos Nunez te spelen en zijn geselecteerd voor de Kan Ar Bobl ‘Volkszang', een Bretons muziekconcours.

De Bretonse muziekgroep Gwezel bestaat nu uit drie professionele multi-instrumentalisten (Dimitri Boekhoorn, Aurélien Danielo, Erwan Sauvée, en soms een of meerdere gastmuzikanten) met veel speelervaring en een grondige kennis van de Keltische muziek. Ze spelen voornamelijk Ierse, Bretonse, Schotse en Galicische muziek, aangevuld met eigen composities, originele arrangementen van traditionele muziek en invloeden van "Wereldmuziek". Het instrumentarium is veelzijdig en de verschillende combinaties geven een tamelijk unieke kleur aan hun muziek: zang, gitaar, harmonica, oud, harpen (Keltische-Barokharp, middeleeuwse Ierse harp - Clairseach), fluiten, doedelzak, piano, djembe, udu, derbouka, en andere vrij verrassende percussie. Ze komen in augustus 2007 als trio naar Nederland en zullen hun nieuwe CD presenteren.

Toernee in Nederland, 3-11 augustus 2007

3-5 augustus op het Castlefest, Keukenhof te Lisse, www.castlefest.nl.

Donderdagavond 9 augustus 2007, 21:00 uur, concert in : Pub and restaurant The Irish Cottage, Verlaat 4, Oude Niedorp, Noord-Holland Tel. 0226 - 421486, www.theirishcottage.nl.

Vrijdagavond 10 augustus en zaterdagmiddag 11 augustus concerten op het Folkwoodsfestival, Philips de Jonghpark te Eindhoven, www.folkwoods.nl.

Harpworkshops:
 9 augustus, Nieuwvennep, Laan van Gildestein 27, 2151 HT Nieuwvennep
10 augustus, Eindhoven, Chamonixlaan 25, 5627 LX Eindhoven
9.30 - 15.30 uur
Harpworkshop Bretonse dansmuziek met een uurtje dansles voor het ritmegevoel met aansluitend een concert met fest noz (dansavond) door Dimitri Boekhoorn (Gwezel), de Nederlandse Bretonner (of Bretonse Nederlander!). Hij speelt harp, doedelzak, fluiten.
Kosten workshop 40 euro, meer informatie en opgeven bij Liesbeth Meijer, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer details volgen spoedig op www.harpe.canalblog.com.

Tweetalige websites van de groep: www.harpe.canalblog.com en www.danieloboekhoorn.canalblog.com / www.gwezelgroupe.canalblog.com.