Op 2 september zijn de twee zigeunerorkesten Palatka en Nadara te zien op het Odeon Podium Wereldmuziek in Zutphen.

Hongaarse, Roemeense en zigeunermuziek uit Transsylvanië
Op zondagmiddag 2 september, om 15.30 u barst Odeon Podium Wereldmuziek in Zutphen bijna uit zijn voegen vanwege de talloze zigeunermuzikanten en -dansers uit Transsylvanië (Roemenië). Maar liefst twee beroemde zigeunerorkesten zorgen voor een bruisende opening van het nieuwe concertseizoen: PALATKA en NADARA. Beide bands hebben een grote naam opgebouwd in geheel Europa en waren te gast op de grote internationale podia en festivals. De muziek van Transsylvanië wordt gekenmerkt door prachtige, aangrijpende melodieën, hartverscheurende teksten, een enorme virtuositeit en een zeer opzwepend karakter.

Dit extra ingelaste concert in de serie wereldmuziek van Odeon Podium wordt gehouden ter gelegenheid van de 60e verjaardag van de oprichter van het Podium: Crispijn Oomes. Speciaal voor hem ondernamen zijn twee lievelingsorkesten de lange reis van Roemenië naar Nederland.

Het strijkkwintet uit het dorp Magyarpalatka speelt op bruiloften van de lokale Hongaren, Roemenen en roma. Zij spelen zo vurig en temperamentvol alsof hun leven ervan afhangt. Ondanks het feit dat de belangstelling voor traditionele volksmuziek ook in Roemenië langzaam terugloopt, heeft Palatka niet te klagen over gebrek aan opdrachten, omdat de band zo weergaloos iedere bruiloft tot een succes maakt en alle gasten aan het dansen krijgt. Daarnaast speelt Palatka elke maand in de Hongaarse danshuizen in Budapest. Palatka ligt in de regio Mezöség. De dansen uit deze streek zijn het meest populair onder alle Hongaren, waar ter wereld ook. De muziek van Palatka is eeuwenoud. Door zijn geïsoleerde ligging, zijn hedendaagse opvattingen over harmonie en contrapunt er nauwelijks doorgedrongen. Daardoor gunt het strijkorkest ons een blik in uitvoeringspraktijken uit lang vervolgen tijden.

palatka
Palatka

Het zigeunerorkest Nadara speelt een wat modernere stijl en gebruikt "moderne" instrumenten zoals gitaar, accordeon en saxofoon, naast het traditionele strijktrio van viool, kontra en contrabas. Nadara brengt uitsluitend muziek van de roma-minderheid in Transsylvanië en speelt voornamelijk op zigeunerbruiloften. Zij brengen dus de eigen volksmuziek van de zigeuners, met invloeden uit India, Turkije, de Balkan, Roemenië en Hongarije. Het orkest speelde een prominente rol in de zojuist verschenen film TRANSYLVANIA van Toni Gatlif. Op 20 januari geeft Nadara een uitgebreid concert, op 2 september gunnen de musici ons alvast een voorproefje.

nadara
Nadara

2 september 2007, Palatka en Nadara, Odeon Podium Wereldmuziek, in De Born, Oude Bornhof 55, Zutphen. Aanvang 15:30 uur. Het verdient aanbeveling te reserveren, via tel. 0575-561409. Entree: € 11,-. Scholieren: € 5,-. Donateurs krijgen € 2,- korting. Een passe-partout voor 10 concerten in het komende seizoen kost € 55,-. Men kan donateur worden voor een bedrag vanaf € 15,-. Donateurs krijgen telkens € 2,- korting per concert en ontvangen bovendien regelmatig de nieuwsbrief van Odeon Podium Wereldmuziek.

Meer informatie is te vinden op www.wereldmuziek.nl.