Op zondag 9 september om 16 uur presenteert het 35-jarige Leids zigeunerorkest Csárdás een nieuwe cd in het koffiehuis KHL in Amsterdam.

Zigeunerorkest Csárdás is om verschillende redenen een bijzonder orkest te noemen. Zo speelt Csárdás als enig Nederlands zigeunerorkest muziek uit Moravië en Slowakije. Naast klarinet, viool, cello en bas worden er ook authentieke muziekinstrumenten bespeeld, zoals kontra, cimbaal, fluier, pistalka, fujara, taragot en panfluit. Meestal speelt Csárdás op besloten gelegenheden; een extra reden om een bezoek aan dit bijzondere concert te brengen.
 
Csárdás werd in 1972 opgericht door een aantal enthousiaste studenten om de volksmuziek uit Oost-Europa op zo authentiek mogelijke wijze te vertolken. Startpunt was de zigeunermuziek uit de Hongaarse restaurants, waarna de interesse zich al snel uitbreidde. Via de Hongaarse boerenmuziek naar de volksmuziek van Roemenië, Moravië en Slowakije. Door studiereizen naar deze landen, waar de muziek in haar oorspronkelijke omgeving nog te horen is en door het aanleggen van een omvangrijke collectie platen, cd's en muziekpartituren, is het repertoire uitgebreid. Inmiddels heeft Csárdás 3 cd's op haar naam staan.

csardas
Csardas
 
Csárdás is: Jeroen Duifjes: kontra, fujara, panfluit, pistalka; Michiel de Goeie: contrabas; Louis de Jel: viool; Willem Kasteleyn: klarinet, taragot; Else Schot: cello;
Eddy Tjon Sie Fat: fujara, viool; Hans van Waning: cimbaal; Loes van Waning: viool.

zondag 9 september 2007, Csárdás (cd-presentatie), Koffiehuis KHL aan de Oostelijke Handelskade 44 te Amsterdam. Toegang € 10,-. Houders van CJP en collegekaart: € 5,-. Reserveren: tel. 0575-523707.

Meer informatie op www.speelman.nl/ensemble/csardas.